Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel zakon o investicijah v Slovenski vojski

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je z 48 glasovi za in 36 proti ob 85 navzočih sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 do 2026. Zakon predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Minister za obrambo Matej Tonin je večkrat poudaril, da je od tega zakona odvisno dolgoročno preživetje Slovenske vojske. Med predvidene investicije so po njegovih besedah uvrstili tiste, ki so resnično nujne, med drugim tudi osebno opremo vojakov in posodobitev infrastrukture oz. vojašnic.

DZ je sicer na seji konec oktobra razpravljal o predlogu Levice za razpis posvetovalnega referenduma o tem zakonu. Predlog je DZ zavrnil. Poleg Levice so ga podprle še LMŠ, SD in SAB, ki so menile, da je prav, da se o taki naložbi, zlasti ob drugih potrebah v epidemiji, izrečejo državljani. Medtem so v koaliciji in SNS poudarili pomen varnosti in mednarodnih zavez ter nujnost vlaganja v SV.

Luka Mesec, koordinator Levice, ki je do zakona najbolj kritična, v primeru sprejetja zakona o investicijah v SV napoveduje postopke za naknadni referendum.

Kot navajajo na obrambnem ministrstvu, pa so pridobili pravno mnenje, po katerem bi bil referendum o zakonu o investicijah v SV ustavno nedopusten. Sklep, da bi bil zakonodajni referendum o tem vprašanju nedopusten, je državnemu zboru vlada sicer že predlagala.

Ravno v četrtek je sicer vlada na seji prižgala zeleno luč eni vojaških investicij, saj je v veljavni načrt razvojnih programov med drugim uvrstila nadgradnjo radarja dolgega dosega GM403. Namen projekta je nadgraditi dva radarja dolgega dosega z zamenjavo obstoječih interogatorjev z novimi interogatorji, da bi tako zagotovili delovanje dveh radarjev dolgega dosega v skladu z zahtevami evropske uredbe.

Uredba določa zahteve za nadzorne sisteme v zraku in na zemlji z namenom zagotovitve usklajenega delovanja, interoperabilnosti in učinkovitosti sistemov ter za namen civilno vojaške koordinacije. Skladno z uredbo se bodo nadgradili tudi transponderji na vojaških zrakoplovih, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window