Navigacija
Portal TFL

STA novice / O zakonu o finančni razbremenitvi občin bo DZ odločal na naslednji seji

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Državni zbor je danes v okviru druge obravnave odločil o dopolnilih k predlogu zakona o finančni razbremenitvi občin. Ker so bila dopolnila sprejeta k več kot desetini členov, bo dokončno o zakonu odločil na prihodnji seji. Predlog za tretjo obravnavo bo pripravila vlada.

Poslanci so danes sprejeli več dopolnil poslanskih skupin koalicije, s katerimi so v zakonski predlog vnesli nekatere popravke, ki sledijo opozorilom parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Zadostne podpore pa ni dobilo dopolnilo SNS, da bi pravico do sofinanciranja, ki je predvideno za občine z romskimi naselji, vezali na dolžnost občine, da tam živeči romski skupnosti zagotoviti pravico do predstavnika v občinskem svetu.

Predlog zakona o finančni razbremenitvi občin je bil v DZ vložen v času prejšnje vlade decembra 2019. Predvidel je poseg v devet področnih zakonov. Na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo v začetku tega meseca pa so z dopolnili, ki jih je predlagala aktualna koalicija, v zakon vnesli še dodatne razbremenitve občinskih proračunov s posegom v še tri dodatne zakone.

S predvidenimi rešitvami bodo po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika občine na boljšem za dobrih 70 milijonov evrov na letni ravni, razbremenjuje se jih namreč nekaterih stroškov in povečuje njihove prihodke. Hkrati pa zakon za občine prinaša tudi nekaj administrativnih razbremenitev.

Predvideno je, da bo država prevzela plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja za brezposelne slovenske državljane in tujce, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in jim je priznana pravica do denarne socialne pomoči. Enako bo veljalo za otroke do 18. leta, ki se šolajo in niso zavarovani kot družinski člani.

Prav tako bo država prevzela financiranje nalog družinskega pomočnika in mrliško pregledne službe, pa tudi obveznost plačila nezgodnega zavarovanja, zavarovanja odgovornosti in pravne zaščite za gasilske službe. Država bo v celoti zagotavljala tudi sredstva za subvencioniranje neprofitnih najemnin prosilcem.

Poenostavlja se kratkoročno zadolževanja občin z vključitvijo v enotni zakladniški račun ter določa sredstva za uravnoteženje razvitosti občin v višini šestih odstotkov primerne porabe, ki bodo nadomestila sedanje sofinanciranje občinskih investicij. Zakon, kot omenjeno, predvideva tudi sofinanciranje občin z romskimi naselji.

Prav tako se določa taksa za potrdilo o pogojih za spreminjanje meje parcele, upravna takse za lokacijsko informacijo se zvišuje, izdelava potrdil o namenski rabi zemljišč pa bo plačljiva tudi za notarje. V okvir administrativnih razbremenitev občin pa sodi možnost sprejemanja programa izobraževanja odraslih za več let skupaj.

Zakon uživa široko podporo, zato je pričakovati, da bo v tretjem branju dobil zadostno podporo. Pri njegovem nastajanju so sodelovala tudi reprezentativna združenja občin, ki spremembe pozdravljajo in ocenjujejo, da gre za korak v smeri vzpostavljanja ustreznejših pogojev za delovanje in razvoj občin.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window