Navigacija
Portal TFL

STA novice / Večji del investicijskih sredstev za vojsko v prihodnjih šestih letih za bojna vozila (tabela)

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Danes sprejeti zakon o investicijah v Slovensko vojsko bo vojski v prihodnjih šestih letih zagotovil 780 milijonov evrov za investicije. To pomeni, da bo v letnih proračunih za prihodnjih šest let zagotovljenih po približno 50 milijonov evrov letno več za investicije, kot so predvidevali doslej.

V šestih letih si tako Slovenska vojska lahko obeta okoli 300 milijonov evrov več sredstev od teh, ki so jih v vojski sicer nameravali nameniti postavki investicij. Z zakonom pa so obenem presegli dvoletni proračunski okvir, saj bo šestletni omogočil lažje sprejemanje dolgoročnih obveznosti.

Z zakonom je tako urejena postopna poraba investicijskih sredstev, pri čemer bo letna poraba v letih 2021 in 2022 na ravni 100 milijonov evrov, v nadaljnjih štirih letih pa na ravni 145 milijonov evrov letno.

Tako bo 100 od 124 milijonov evrov, kolikor je v proračunu za leto 2021 predvideno za investicije v Slovensko vojsko, namenjeno investicijam, ki jih predvideva omenjeni zakon, so za STA pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Večji del oz. dobrih 52 odstotkov od skupno 780 milijonov evrov bo v prihodnjih šestih letih sicer namenjen nakupu bojnih vozil, je objavljeno na spletni strani obrambnega ministrstva.

"Čeprav so bile te investicije v večji meri načrtovane že v preteklosti, bomo šele s tem zakonom omogočili dolgoročno in stabilno financiranje Slovenske vojske," ocenjujejo na obrambnem ministrstvu. Ta bo lahko kot izvajalec investicij za njihovo izvajanje sklepal pogodbe, s katerimi bo prevzemalo obveznosti za več let. Takšna rešitev je nujna, saj gre pri nabavah vojaške opreme in oborožitve za specifično tržišče ter daljše, tudi večletne dobavne roke, pojasnili. Izvedbo najpomembnejših dobav načrtujejo po letu 2023.

Na ministrstvu ob tem napovedujejo, da bodo kupovali opremo, ki omogoča dvojno rabo, tako da se bo vojaške zmogljivosti lahko uporabljalo tudi ob naravnih in drugih nesrečah, pri reševanju v gorah, prevozih ponesrečencev in novorojenčkov ter ob podpori drugim državnim organom.

Nadzor nad porabo sredstev bo vzpostavljen na ravni vlade s potrjevanjem letnih programov investicij in na ravni DZ z letnim poročanjem o izvajanju zakona.

STA objavlja tabelo z razrezom izdatkov za Slovensko vojsko do leta 2026 po kategorijah v milijonih evrov in po deležu.

                    mio v eur  delež v %
-----------------------------------------------------------------
bojna vozila               408      52,3
letalstvo                128      16,4
transportna vozila            65      8,3
raketni sistemi              65      8,3
komunikacijski, informacijski sistemi   40      5,1
infrastruktura              40      5,1
pehotno orožje, osebna oprema       34      4,4
------------------------------------------------------------------
skupaj                  780      100

Vir: ministrstvo za obrambo

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window