Navigacija
Portal TFL

STA novice / Razprava odbora o šestem protikoronskem zakonu postregla s širšim pogledom poslancev na področje izobraževanja

ponedeljek, 23.11.2020

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Odbor DZ za šolstvo se je seznanil s predlogom šestega svežnja ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19, ki posega tudi na področje šolstva. Največ kritik opozicije se je nanašalo na predlog podaljšanja akreditacij visokošolskim zavodom, poslanci in vabljeni pa so sejo izkoristili tudi za širšo razpravo o izzivih izobraževalnega sistema.

Za obravnavo predloga zakona o interventnih protikoronskih ukrepih je sicer kot matično delovno telo pristojen odbor DZ za finance, a so v delu opozicije (LMŠ, SD, Levica in SAB) opozarjali na določbe, ki niso povezane z obvladovanjem epidemije, in zato obravnavo zakonskega predloga zahtevali še na zainteresiranih parlamentarnih odborih.

Kar nekaj prahu je že pred današnjo sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino dvignil vladni predlog, po katerem bi se v času epidemioloških razmer izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Po opozorilih nekaterih strokovnih organizacij je šolsko ministrstvo že pred dnevi sporočilo, da pri predlogu ne bo vztrajalo. Koalicijski partnerji pa so se uskladili o dopolnilu, s katerim bodo ta predlog umaknili, je povedal poslanec SMC Branislav Rajić.

Kritike so danes letele tudi na predlog za podaljšanje izpolnjevanja akreditacijskih pogojev za visokošolske zavode. Poslanka Levica Nataša Sukič je ob tem opozorila, da podatki aplikacije za prikaz porabe javnega denarja (Erar) kažejo, da je oktobra na šolskem ministrstvu prišlo do lobističnega stika predstavnikov novogoriške Nove univerze.

"Določilo PKP6 je očitno odgovor na njihove težave. V tem primeru lahko govorimo o sumu korupcije, saj bi nastala materialna korist za Novo univerzo, ki bi, če prav ne bi izpolnjevala pogojev, še naprej prejemala javna sredstva," je dejala. Odbor dopolnila Levice za umik določbe sicer ni podprl.

Državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec je pojasnil, da so priporočilo za podaljšanje roka za akreditacijo dobili s strani Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Kot je dejal direktor Nakvisa Franci Demšar, bi se s podaljšanjem roka za akreditacijo lotili urejanja problematike pogojev za vpis, določenih z zakonom o visokem šolstvu, ki jih večina visokošolskih zavodov v 20-letnem obdobju od sprejema zakona ni ustrezno upoštevala.

V razpravi je poslanka SDS Mojca Škrinjar izpostavila, da je letošnje leto zaradi epidemije težko za vsakogar, oteženo delo imajo tudi zasebni visokošolski zavodi. Predlagana rešitev je po njenih oceni pravična. Ko bo konec tega obdobja, bodo fakultete lahko izpolnjevale pogoje po zakonu, je dejala.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je izpostavil, da bi moralo ministrstvo s sistemskimi rešitvami za to področje vložiti zakonski predlog po redni obravnavi. Po njegovi oceni danes obravnavne zadeve ne zadevajo epidemije, ministrstvo pa je pozval, naj se raje ukvarja s težavami, kot so mladi, ki ne morejo bivati v študentskih domovih ali delati zaradi epidemije. Tudi poslanec SD Marko Koprivc je bil kritičen do "vsiljivcev", ki po njegovi oceni ne sodijo v protikoronski zakon.

Poslanka NSi in predsednica odbora Iva Dimic pa je naštela nekaj rešitev, ki jih ta prinaša, na primer neplačilo plačila vrtca za starše, katerih otroci ga v tem času ne obiskujejo, in plačilo študentskih domov. Napovedala je še, da bo sedmi protikoronski paket, ki je že v pripravi, zajel tudi tiste skupine, ki so zdaj izpadle.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window