Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada ob popravkih šestega protikoronskega paketa v pripravah sedmega

torek, 24.11.2020

Ljubljana, 24. novembra (STA) - Medtem ko na matičnem delovnem telesu DZ poteka obravnava predloga šestega protikoronskega zakona s številnimi dopolnili, vlada snuje sedmega. Ukrepi bodo namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novega zaprtja države, paket pa bo posebej naslovil sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa v celem letu.

"Ukrepi bodo namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novo nastalih težav, ki so nastopile zaradi drugega zaprtja države. Na podlagi analize učinkov ekonomsko-socialnih ukrepov skozi vse leto bodo pripravljeni korektivni ukrepi. Sedmi paket bo posebej naslovil tiste sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa skozi celotno leto, kot so denimo industrija srečanj in nekateri deli gostinstva in turizma," so navedli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Poleg pomoči gospodarstvu, ki je namenjena ohranjanju delovnih mest, bo sedmi protikoronski paket vseboval tudi ukrepe za ohranitev socialne stabilnosti. S temi ukrepi bo vlada pomagala socialno ranljivim skupinam, kot so denimo upokojenci z nižjimi pokojninami. Tudi v prvih paketih ukrepov ob spomladanskem valu epidemije se je izkazalo, kako pomembno je ohranjanje socialne stabilnosti, so dodali.

Ker je vlada predlog šestega protikoronskega paketa pripravila pred vnovično zaustavitvijo javnega življenja, je med obravnavo predloga na odboru DZ za finance, ki se je začela v ponedeljek in se nadaljuje danes, v navezi s koalicijskimi poslanci predlagala številna dopolnila. Vlada je tako na današnji dopisni seji v skladu s svojim prenovljenim poslovnikom soglašala s predlogi več dopolnil. Predlagane spremembe bo na popoldanski novinarski konferenci predstavil minister za finance Andrej Šircelj, katerega resor je krovno pristojen za paket.

Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, je minister Zdravko Počivalšek zaradi hitrega slabšanja gospodarske slike ob drugem zapiranju predlagal nekaj sprememb šestega paketa. Te se nanašajo na spremembo ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov z omilitvijo pogoja upada prihodkov s 40 odstotkov na 30 odstotkov prihodkov od prodaje ter na spremembo ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo s povečanjem povračila na 100 odstotkov nadomestila plače za mala podjetja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window