Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija zaradi kršenja pravil konkurence kaznovala farmacevtski podjetji

četrtek, 26.11.2020

Bruselj, 26. novembra (STA) - Evropska komisija je kaznovala farmacevtski podjetji Cephalon in Teva zaradi kršenja pravil konkurence. Podjetji sta se namreč dogovorili o zavlačevanju uvajanja generične verzije zdravila na evropskem trgu. Kazen znaša 60,5 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dogovor Teve in Cephalona o plačilu za zavlačevanje je škodoval pacientom in nacionalnim zdravstvenim sistemom, saj jih je oropalo bolj dostopnega zdravila," je poudarila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Dogovor se je vrtel okoli zdravila za zdravljenje motenj spanja modafinil, ki je bilo za ameriški Cephalon velika prodajna uspešnica in je ustvarilo več kot 40 odstotkov njegovih prihodkov. Ko je leta 2005 patent za to zdravilo potekel, je izraelski konkurent Teva na trgu želel ponuditi generično verzijo zdravila po polovični ceni.

Cephalon je takrat Tevo prepričal, naj generične verzije ne pošlje na trg, v zameno pa ji je ponudil vrsto komercialnih poslov in nekaj izplačil v denarju, navaja Evropska komisija. Teva je kasneje prevzela Cephalon.

Podjetji bosta sedaj zaradi nedovoljenega dogovarjanja morali plačati kazen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window