Navigacija
Portal TFL

STA novice / Občinam 6,5 milijona evrov za poplačilo dela stroškov v času epidemije

četrtek, 26.11.2020

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Vlada je lokalnim skupnostim zagotovila 6,5 milijona evrov za poplačilo dela nastalih stroškov v času epidemije covida-19. Slovenske občine bodo v povprečju prejele po 30.000 evrov, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vlada je namreč na današnji seji na predlog ministrstva za obrambo sprejela sklep, da se lokalnim skupnostim zaradi aktiviranja državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije zagotovi sredstva za poplačilo dela nastalih stroškov na področju zaščite, reševanja in pomoči. Sredstva se bodo zagotovila iz sredstev splošne proračunske rezervacije, oblikovane za namene obvladovanja epidemije covida-19.

Minister za obrambo Matej Tonin je ob tem poudaril, da je podpora lokalnih skupnosti ključna za učinkovit spopad z epidemijo, so zapisali na ministrstvu. Lokalne skupnosti imajo v teh razmerah ključno vlogo, saj so dolžne zagotavljati osnovne življenjske pogoje za občane v razmerah razglašene epidemije, izvajanje dejavnosti javnih služb ter pomoč in oskrbo najranljivejšim skupinam. "Zato gredo ta sredstva v prave v roke in v neposredno dobrobit prebivalstva," je še poudaril Tonin.

Z državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije je namreč predvideno, da ob njegovem aktiviranju stroške krije država. Odziv ob epidemiji nalezljive bolezni namreč temelji na lokalnih skupnostih in se izvaja preko občinskih štabov Civilne zaščite, ki so neposredno prevzeli breme izvajanja vseh ukrepov in aktivnosti v zvezi s covidom-19. Kot so pojasnili na ministrstvu, gre denimo za oskrbo ogroženih oziroma ranljivih skupin, zagotavljanje in razvoz toplih obrokov, dezinfekcijo in dekontaminacijo javnih ustanov in površin, organiziranje varstva, deljenje zaščitnih sredstev šolam, deljenje računalnikov in prevoze.

z današnjim sprejemom sklepa pa država zmanjšuje stroške lokalnih skupnosti, ki razen materialne pomoči v zaščitnih sredstvih od države niso prejele namenskih sredstev za poplačilo nastalih stroškov med epidemijo. Dodeljena sredstva bodo lokalne skupnosti uporabile za poplačilo stroškov, ki so jih krile iz svojih sredstev za zagotavljanje osebne zaščitne opreme, delovne pripomočke in sredstva ter stroškov pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč oziroma prostovoljcev, so še pojasnili na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window