Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 nared predvidoma v treh tednih (zbirno)

petek, 27.11.2020

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Enako kot druge države članice Evropske unije tudi Slovenija hiti s pripravami na cepljenje proti covidu-19. Nacionalna strategija cepljenja bo tako po zagotovilih ministrstva za zdravje pripravljena v treh tednih. Sicer so po vladnih podatkih v četrtek v državi ob 6587 testiranjih potrdili 1609 okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji je v četrtek bolnišnično zdravljenje potrebovalo 1324 bolnikov s covidom-19 (22 več kot dan prej), na intenzivni negi jih je bilo 206 oziroma devet manj kot v sredo. V domačo oskrbo so odpustili 98 oseb, umrlo je 48 covidnih bolnikov (dva več kot v sredo). Delež pozitivnih testov je v četrtek znašal 24,4 odstotka, kar je nekoliko več kot v sredo, ko je bil 23,9-odstoten.

Doslej so v državi potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1293 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je v četrtek umrlo 37 oseb, v domovih za starejše deset, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu. V domovih za starejše je na novo ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na novo so okužbo zaznali pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih.

V četrtek je bilo v kar 11 občinah po državi več kot dva odstotka prebivalcev aktivno okuženih z novim koronavirusom. Večina teh občin je bila prekmurskih, najvišji delež so zabeležili v Križevcih, Turnišču in Lendavi. Med ostalimi občinami je bil najvišji delež aktivnih okužb v Poljčanah.

Sicer v številnih domovih za starejše po državi še niso začeli testiranj zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. Ponekod še čakajo na podrobna navodila ministrstva za zdravje, drugod hitrih testov še niso dobili. Nekaj ustanov pa jih je uporabljalo že prej in so zdaj med prvimi, ki sledijo uredbi o postopni uvedbi rednega testiranja.

Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 bo po zagotovilih ministrstva pripravljena v treh tednih. V Sloveniji je že predvideno prevzemno mesto za prvo količino cepiv, ki zahtevajo hranjenje pri minus 80 stopinj Celzija. Ena od slovenskih bolnišnic ima namreč zamrzovalno omaro, ki omogoča shranjevanje cepiv pri zahtevani temperaturi.

Najprej bi cepili v domovih za starejše, starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, zaposlene v zdravstvu in kritični infrastrukturi. Z vsakim novim cepivom, ki bo dobilo dovoljenje za promet, se bo strategija dopolnila na izvedbeni ravni oziroma bo omogočala vključevanje izboljšav, ki jih bo prinesel nadaljnji razvoj cepiv proti covidu-19.

Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino pa so za STA potrdili, da so pred nekaj dnevi izdali prvi dve enoti plazme za zdravljenje covidnega bolnika. S klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so jih nato obvestili, da se je covidnemu bolniku s pljučnico po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo.

Za zdravljenje covidnih bolnikov imajo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem so na zavodu za transfuzijsko medicino pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj.

Po Evropi se medtem razmere ponekod stabilizirajo, drugod pa še naprej slabšajo. To velja za Hrvaško, kjer so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 4080 novih okužb. Podobno velja za Srbijo, kjer so potrdili rekordnih 7780 novih okužb in 57 smrtnih žrtev covida-19, kar je prav tako največ doslej.

O rekordnih 618 novih okužbah poročajo iz Finske, ki pa je izrazila nasprotovanje pobudi za zaprtje smučišč po vsej Evropi. Teh ne nameravajo zapreti, kar velja tudi za Švedsko. Pri zaprtju vseh evropskih smučarskih središč pa vztrajajo italijanske oblasti, pri čemer jih podpira Nemčija.

Med nasprotnicami te pobude je Avstrija, kjer se epidemiološke razmere izboljšujejo, a ostajajo dramatične. V zadnjem dnevu so potrdili 4954 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 113 bolnikov s covidom-19.

Madžarska, kjer so potrdili skoraj 6400 novih okužb in 135 smrtnih žrtev novega koronavirusa, je medtem že sprejela strategijo cepljenja. Od prihodnjega tedna se bodo lahko državljani prijavili na predhodni seznam in tako registrirali kot prosilci za cepljenje.

V Rusiji, kjer so registrirali že dve cepivi, pa so začeli cepiti vojake. Tam so v zadnjem dnevu potrdili več kot 27.500 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window