Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za zdaj tri ustavne pobude za presojo nedeljskega zaprtja trgovin

petek, 27.11.2020

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah, je razvidno s spletnih strani sodišča. Družba Magistrat International je pred dnevi za Finance potrdila, da so oni vložili eno.

Vložitev pobude je za STA potrdila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah, ki je pojasnila, da so se za vložitev pobude odločile posamezne družbe, čeprav je sprva napovedovala, da bo to storila zbornica. Kot je dejala, zbornica nima pravnega interesa za vložitev pobude.

V posameznih družbah so s pojasnili skopi. Družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, je pred dnevi za Finance potrdila, da so vložili eno od pobud, na vprašanja STA glede tega pa niso odgovorili.

V Lidlu Slovenija so za STA pojasnili, da podrobnosti pobude še usklajujejo, zato tega, ali bodo pristopili k pobudi, še ne morejo razkriti. Spomnili pa so, da so "zelo jasno izrazili stališče, da v Lidlu Slovenija načeloma ne nasprotujemo zaprtju trgovin v nedeljo". To stališče so pred nekaj meseci preverili tudi pri svojih zaposlenih, so zapisali.

Dodali so, da pa so ob tem izrecno izpostavili, da je treba ob sprejetju zakona o zaprtju trgovin v nedeljo poskrbeti za ohranitev konkurenčnosti tržišča. "Konkretno to pomeni, da zaprtje obvelja tudi za vsa druga podjetja, ki opravljajo dejavnost trgovine, kot so bencinski servisi in pekarne," so še navedli.

V Hoferju so povedali, da pobude še niso vložili, jo pa nameravajo, "saj se zavzemamo, da so pogoji za nedeljsko obratovanje enaki za vse deležnike". Ob tem so spomnili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in je trgovine v nedeljo odprl šele leta 2015.

Tudi Spar Slovenija je sodeloval pri pobudi za ustavno presojo novele zakona o trgovini. "Menimo namreč, da je ta diskriminatorna," so povedali.

Novela, ki je začela veljati oktobra, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

TZS meni, da bodo posledice zaprtja v času, ko se gospodarstvo sooča s koronsko krizo, hude. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov, je ob sprejetju novele ocenila Lahova. Dodaten udarec je prineslo vnovično zaprtje pretežnega dela trgovin zaradi obvladovanja drugega vala epidemije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window