Navigacija
Portal TFL

STA novice / Procesni roki po mnenju vrhovnega sodišča med spomladanskim valom v nenujnih zadevah niso tekli

petek, 27.11.2020

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Po mnenju vrhovnega sodišča je za presojo, ali je rok za vložitev pravnega sredstva med prvim valom epidemije tekel ali ne, odločilno, ali je bila zadeva nujna. Glede na to je sklep višjega sodišča v nenujni zadevi obsojenca, ki je predlagal nadomestitev zaporne kazni z delom v splošno korist, razveljavilo in mu ga vrnilo v vnovično odločanje.

Obsojenec je predlagal, da se mu enotna zaporna kazen v višini enega leta in šestih mesecev nadomesti z delom v splošno korist oz. s prestajanjem kazni na odprtem oddelku zaporskega zavoda. Prvostopenjsko sodišče je njegov predlog zavrnilo, pritožbo na takšno odločitev, ki jo je obsojenec vložil 23. marca in jo nato 20. maja dopolnil, pa je kasneje zavrnilo tudi višje sodišče. Slednje pri sprejemanju odločitve ni upoštevalo dopolnitve pritožbe, ker v času odločanja ta še ni bila vložena.

A vrhovno sodišče je pri odločanju o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki sta ju zoper omenjeni pravnomočni sklep vložila tako obsojenčev zagovornik kot vrhovni državni tožilec, ugotovilo, da med prvim valom epidemije covida-19, razglašene 12. marca, v zadevah, ki z odredbami predsednika vrhovnega sodišča ali z zakonom niso bile določene kot nujne, procesni roki od 16. marca do vključno 31. maja niso tekli, je objavilo vrhovno sodišče.

V konkretni zadevi je tako ugotovilo, da postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora v času spomladanskega vala niso bili opredeljeni kot nujni, zato je rok za vložitev pritožbe na odločitev prvostopenjskega sodišča začel teči s 1. junijem in se iztekel 15. junija. Glede na to je bila obsojenčeva dopolnitev pritožbe vložena pravočasno in bi moralo višje sodišče zato odločiti o njej. Sklep višjega sodišča je tako razveljavilo in mu ga vrnilo v novo odločanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window