Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delo od doma po oceni ministrstva eden ključnih ukrepov v boju s koronavirusom

petek, 27.11.2020

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Delo od doma je eden ključnih ukrepov za omejevanje širjenja covida-19, so prepričani na ministrstvu za delo. Delodajalce pozivajo, da zaposlenim v čim večjem obsegu omogočijo delo na domu, ob tem pa so izpostavili poenostavitev postopkov prijav zaposlenih v okviru obveščanja o nameravanem organiziranju dela na domu z elektronskim obrazcem.

Od 1. oktobra do vključno 25. novembra je pristojni inšpektorat za delo prejel 7953 obvestil delodajalcev o delu na domu, so sporočili iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja je ministrstvo v šestem protikoronskem paketu tudi odgovorilo na pozive delodajalcev po poenostavitvi postopkov prijav zaposlenih v okviru obveščanja o nameravanem organiziranju dela na domu z elektronskim obrazcem.

Ponovno so delodajalce pozvali, da zaposlenim v čim večjem obsegu omogočijo delo na domu, saj se je z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu delavcev in za preprečevanje širjenj okužb, delo na domu izkazalo kot najbolj učinkovit ukrep. Na ta način se namreč preprečuje stike med opravljanjem delovnih nalog, v času malice, med prihodom na delo in odhodom z dela, so pojasnili.

Pri delu na domu gre za institut, ki delavcu omogoča lažje usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja, delodajalcu pa večjo fleksibilnost in lažjo organizacijo dela ob izrednih dogodkih, so med drugim še pojasnili na ministrstvu, kjer so na spletni strani objavili tudi več gradiva za razjasnitev delovnopravnih dilem. "Še posebej pa opozarjamo na to, da sistem urejanja delovnih razmerij delodajalcem omogoča poenostavljeno odrejanje opravljanja drugega dela oziroma dela na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin. Ta ureditev se ne nanaša le na čas, ko je razglašena epidemija, temveč tudi na okoliščine, ko je treba izvajati ukrepe zaradi preprečitve širjenja covida-19, a le za čas trajanja okoliščin," so dodali.

Na ministrstvu so ponovno opozorili, da morajo delodajalci zagotoviti varnost in zdravje delavcev in drugih oseb, ki so vključeni v delovni proces. Inšpektorat za delo se na prejete prijave glede intervencijske zakonodaje odziva prioritetno, poleg tega spoštovanje določb intervencijske zakonodaje oziroma ukrepov za zajezitev koronavirusa poostreno nadzoruje tudi pri izvajanju usmerjenih akcij nadzora.

Na področju nadzora varnosti in zdravja pri delu v zvezi s koronavirusom je inšpektorat opravil okvirno 1300 nadzorov. Na splošno so inšpektorji ugotovili, da so se razmere v primerjavi s prvim valom izboljšale, čeprav nekateri delodajalci predlaganih ukrepov glede nujnosti preprečevanja širjenja korona virusa ne prepoznajo kot nujno potrebne. V nadzorih inšpektorji še vedno ugotavljajo tudi nepravilno uporabo zaščite dihal (npr. nošenje maske pod nosom, pod brado), so zapisali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window