Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za zdravje bo predlagalo polno nadomestilo za okužene zdravstvene delavce

ponedeljek, 30.11.2020

Ljubljana, 30. novembra (STA) - Ministrstvo za zdravje bo vladi predlagalo, da se v sedmi paket protikoronskih zakonov vključi določbo, da so zdravstveni delavci upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost, če se okužijo s koronavirusom. Razliko do polnega nadomestila bo kril proračun, ukrep pa bi lahko veljal že decembra, izhaja iz spletne strani ministrstva.

Določba se bo nanašala na zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialnega varstva, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. Med njimi so zaposleni v covidnih-19 ambulantah, covidnih-19 oddelkih, covidnih-19 intenzivnih enotah in v zobozdravstvenih ambulantah za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Gre pa tudi za zaposlene v triaži bolnikov, pri katerih obstaja sum na covid-19, v urgentnih centrih in urgentnih ambulantah, v sivih conah v urgentnih centrih ter urgentnih ambulantah ter v sivih in rdečih conah pri izvajalcih na področju socialnega varstva.

Do polnega nadomestila pa bodo upravičeni tudi zaposleni, ki opravljajo epidemiološke storitve na terenu v sivih in rdečih conah, zaposleni, ki opravljajo nujno medicinsko pomoč bolnikom s covidom-19 ali bolnikom iz sive cone, ter zaposleni, ki opravljajo nujne reševalne, nenujne reševalne prevoze, sanitetne in pogodbene prevoze pacientov s covid-19 ali pacientov iz sive cone.

Nadomestilo je predvideno v višini 100 odstotkov osnove. Razlika med 80 odstotkov, kar je običajno nadomestilo za čas bolniške odsotnosti, in 100 odstotki se bo zagotovila iz proračuna, prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Zavarovanec bo predvidoma do nadomestila upravičen, če je mogoče z veliko verjetnostjo izkazati, da je do okužbe prišlo v delovnem procesu kljub ustrezni uporabi osebne varovalne opreme, kar bo potrdil izvajalec s pisno izjavo. Začasen ukrep bo predvidoma veljal od 1. decembra 2020 do 31. decembra 2021, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev.

K temu je sicer danes pozvala zdravniška zbornica.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window