Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica zahteva enako plačilo za delavce, ki se borijo proti covidu-19

torek, 1.12.2020

Ljubljana, 01. decembra (STA) - V Levici so vlado pozvali, naj odpravi diskriminacijo delavcev, ki se borijo proti novemu koronavirusu. Zahtevajo, da se delavcem v zasebnem sektorju prizna enake dodatke za delo v rizičnih razmerah, kot jih prejemajo zaposleni v javnem sektorju, ter da se tem delavcem v primeru okužbe na delovnem mestu zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.

"V zadnjem tednu so nas pretresle novice, da nekateri delavci, ki so se z novim koronavirusom okužili na delovnem mestu, ne prejemajo polnega nadomestila plače oz. se pri tem soočajo s težavami. 100-odstotnega nadomestila za primer okužbe niso prejeli delavci, zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, in to kljub temu da so delali v okoljih, kjer je novi koronavirus prisoten," so zapisali v sporočilu za javnost.

Diskriminacija pa se po njihovem dogaja tudi delavcem, ki delo opravljajo v javnem sektorju, a prek zasebnega izvajalca. "Ti delavci, kot so denimo čistilke, delajo v istih stavbah in v popolnoma enakih okoliščinah kot njihovi sodelavci iz javnega sektorja ali pa opravljajo nevarno delo, a za to delo ne dobijo dodatkov, ki pripadajo delavcem v javnem sektorju," so povzeli.

V Levici so večkrat opozorili na neprimernost zunanjega izvajanja dejavnosti v javnem sektorju in vztrajajo, da je treba to odpraviti. "Nesprejemljivo je, da vlada v šestih poskusih sprejemanja zakonodaje na področju obravnave delavcev, ki so ključni za premagovanja epidemije, ni uspela teh anomalij odpraviti in delavcem nameniti pravične obravnave in plačila za delo," so poudarili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window