Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za delo dodatno pojasnilo uveljavljanje višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza

sreda, 2.12.2020

Ljubljana, 02. decembra (STA) - Ministrstvo za delo je objavilo dodatna pojasnila glede možnosti uveljavljanja višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza. Skladno s šestim protikoronskim zakonom je do nadomestila upravičen delavcev, ki na delo ne more priti zaradi ustavitve javnega prevoza. O tem mora obvestiti delodajalca najpozneje v treh dneh od nastanka razloga.

Zakon, uveljavljen minulo soboto, je glede pravic in obveznosti delavca v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza retroaktiven in velja v tem delu od 1. septembra 2020 dalje. V primeru ugotovljene višje sile bo upravičen "do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove", so navedli.

Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka razloga.

Ob tem so na ministrstvu izpostavili, da je pravni standard višje sile v obligacijskih razmerjih opredeljen z več elementi, in sicer prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Pri presoji podanosti višje sile pa je potrebno v vsaki posamični konkretni situaciji presojati prisotnost vseh elementov višje sile, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih.

Delodajalec pravico uveljavlja pravico do povračila v elektronski obliki pri Zavodu RS za zaposlovanje v osmih dneh od uveljavitve zakona, če uveljavlja pravico do povračila izplačanih nadomestil plače za čas pred uveljavitvijo tega zakona oz. v osmih dneh od pričetka odsotnosti delavca zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza.

Pravico do povračila nadomestila plač delavcev zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza lahko uveljavlja vsak delodajalec v Sloveniji, razen neposrednih ali posrednih uporabnikov državnega ali občinskih proračunov, katerih delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 70 odstotkov. Do nadomestila niso upravičeni delodajalci, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost, in so imeli 13. marca več kot deset zaposlenih.

Prav tako te pomoči ne morejo uveljavljati tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije Evropske unije v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window