Navigacija
Portal TFL

STA novice / GZS pripravila predloge 13 sistemskih ukrepov za sedmi protikoronski zakon

četrtek, 3.12.2020

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vladi posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je treba vključiti v sedmi protikoronski zakonodajni paket. Med drugim v GZS znova predlagajo preložitev uveljavitve določil zakona o minimalni plači, ki bo po njihovih navedbah z novim letom sicer povzročil velik dvig plač.

Številni ukrepi vlade, ki so bili sprejeti doslej, so v letošnjem letu, močno zaznamovanem z epidemiološko krizo, prispevali k ohranitvi več 10.000 delovnih mest in obstoju številnih podjetij, so sporočili z GZS.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je ocenila, da drugi val epidemije covida-19 in ponovno zapiranje dela gospodarstva kličeta k sprejemu dodatnih ukrepov za ohranitev gospodarstva in okrepitvi nekaterih obstoječih rešitev. Za premagovanje razmer v koronski krizi zato predlagajo vladi in pristojnim ministrstvom 13 sistemskih ukrepov.

Med predlaganimi ukrepi za sedmi protikoronski zakon so zamrznitev minimalne plače in dvig deleža povračila dela fiksnih stroškov glede na tri razrede padca prodaje ter določitev kriterija upravičenosti pri 30-odstotnem padcu prodaje.

Vladi in ministrstvom predlagajo popravke poroštvene sheme za nova posojila, med drugim neizključevanje z moratorijem na kreditne obveznosti in poenostavitve pri vlogah za posojila do enega milijona evrov v smislu zagotavljanja manjšega nabora zahtevanih pogojev.

Želijo si, da bi vlada pripravila razvojni paket, ki bi vključeval subvencijo za razvojne kadre, raziskovalno razvojni vavčer, razvojno inovacijske projekte ter krepitev razvojnih oddelkov v podjetjih.

Predlagajo tudi podaljšanje ukrepov iz petega protikoronskega zakona, ki se iztečejo konec leta, in sicer za temeljni dohodek, ukrep povrnitve nadomestil plače za karanteno oz. višjo silo zaradi varstva otrok. Podaljšajo naj se za pol leta. Prav tako predlagajo, da se do 30. junija podaljša ukrep čakanja na delo.

Želijo si sprememb pri povračilu nadomestila za skrajšan delovni čas: subvencija države podjetju naj znaša 80 odstotkov nadomestila plače zaposlenega, vendar ne manj od trenutnih zneskov, izračunanih na osnovi 80 odstotkov minimalne osnove za socialne prispevke.

Predlagajo tudi, da sedmi protikoronski zakon prinese podaljšanje veljavnosti enotnih dovoljenj za tujce ter drugih dovoljenj v povezavi z delom, zaposlovanjem in samozaposlovanjem tujcev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window