Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cepljenje proti covidu-19 bo brezplačno za vse, najprej v domovih za starejše in zdravstvu

četrtek, 3.12.2020

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Načrt cepljenja, ki ga je pripravila država, predvideva, da bo cepljenje proti covidu-19 brezplačno in bo ne glede na zdravstveno zavarovanje zagotovljeno vsem, ki se bodo želeli cepiti. Najprej bodo cepili v domovih za starejše ter zaposlene v zdravstvu, je povedala Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje.

Po besedah sekretarke na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Novak Gosaričeve je Slovenija načrt cepljenja pripravlja enako kot vse ostale države EU, saj ni dovolj razviti cepivo, pač pa tudi izvesti cepljenje na način, da bo to dostopno vsakomur.

Strategija po njenih besedah predvideva, da bo denar za cepivo, cepljenje in vso pri tem potrebno logistiko zagotovila država, pri čemer bo cepivo dostopno vsakomur, ki se bo želel cepiti, ne glede na to, ali ima urejeno zdravstveno zavarovanje ali ne.

Cepljenje bo potekalo na podlagi prednostnih seznamov, sprva pa bo centralizirano. Zanj je v začetku, ko na voljo še ne bo toliko cepiva, kot bi ga potrebovali, predvidenih 20 cepilnih centrov po vsej Sloveniji. Ti bodo praviloma v bolnišnicah, pozneje, proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo tudi cepiva, ki jih ni treba shranjevati pri temperaturi minus 80 stopinj Celzija, pa bodo cepljenja izvajali tudi v večjih zdravstvenih domovih v regiji.

V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv, bo centraliziran pristop kombiniran s cepljenjem na primarni zdravstveni ravni. V tretji fazi pa bodo cepili praviloma izbrani zdravniki, v določenih primerih, kjer bo potrebno, tudi mobilne enote cepilnih centrov.

Poimenskih seznamov za cepljenja zaradi varovanja osebnih podatkov ne bo. Najprej je cepljenje predvideno v domovih za starejše ter za najbolj izpostavljene zaposlene v zdravstvu in širšem zdravstvu. "Glede na odziv bomo nato videli, kako lahko cepivo razporedimo naprej," je dejala Novak Gosaričeva. Kot je povedala, so domove za starejše in ostale zavode, v katerih je organizirano varstvo, že zaprosili za podatke, koliko bi se jih želelo cepiti.

Prvo cepivo, pri katerem načrtujejo, da bo dobilo vsa potrebna dovoljenja za promet, je cepivo podjetja Pfeizer. To naj bi bilo, "če bo vse po sreči", po besedah Novak Gosaričeve na voljo konec decembra, zelo verjetno pa v prvi polovici januarja. "Že v januarju pa pričakujemo, da bosta na voljo vsaj dva proizvajalca, kar pomeni, da bo cepiva iz mesec v mesec vedno več," je dejala. V prvi fazi cepljenja načrtujejo, da bo na voljo cepivo za 50.000 prebivalcev.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je danes napovedal, da bo v nekaj dneh na voljo tudi aplikacija, da se bo posameznik naročil na cepljenje proti covidu-19, da bo prišel na vrsto, ko bo cepljenje na voljo. Upa, da bo Evropska agencija za zdravila registrirala več cepiv, ne le enega, da potem ne bo težave z dosegljivostjo. Sicer pa se tudi minister strinja z oceno, da bi morali imeti prednost za cepljenje zaposleni v rizični infrastrukturi in starejši, ki so najbolj izpostavljeni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window