Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 3.12.2020

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov in prepoved obratovanja nenujnih trgovin. Odobrila je tudi državno pomoč upravljalcu ljubljanskega letališča.

Veljavnost turističnih bonov, ki so jih junija prejeli vsi prebivalci Slovenije, je vlada podaljšala za leto dni, do konca leta 2021.

V okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Pri tem je določila, da so iz osebnega prevzema blaga in hrane na prevzemnih mestih izvzeti alkohol in alkoholne pijače. Konzumiranje hrane in pijače na javnih površinah še naprej ni dovoljeno.

Vlada je podjetju Fraport Slovenija potrdila državno pomoč v višini pet milijonov evrov za delno povrnitev škode zaradi posledic epidemije covida-19. V družbi ocenjujejo, da bo število potnikov letos upadlo za 80 odstotkov, zato izvajajo številne varčevalne ukrepe. Dodeljena državna pomoč, ki jo mora potrditi še Evropska komisija, predstavlja manj kot eno tretjino škode, ki jo bo Fraport Slovenija utrpel zaradi covida-19.

Vlada je sprejela predlog zakona o zagotavljanju zemljišč za izvajanje izobraževalnih ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti s področja kmetijstva in gozdarstva. Z njim se bo javnim izobraževalnim in javnim raziskovalnim zavodom v lasti države, ki izvajajo javno veljavne programe srednješolskega, višješolskega ter visokošolskega izobraževanja s področja kmetijstva in gozdarstva oziroma raziskovalno ter razvojno dejavnost s področja kmetijstva in gozdarstva, omogočila pravica do upravljanja s kmetijskimi oziroma gozdnimi zemljišči.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Spremembe so potrebne zaradi prenosa evropskih pravil o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, programov izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk au pair v slovensko zakonodajo.

Vlada je ministrstvu za infrastrukturo naložila, da nadaljuje s pripravo strokovnih podlag za poglobitev ljubljanskega železniškega vozlišča. Te bodo osnova za pripravo sklepa o postopku državnega prostorskega načrta.

Vlada je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugega tira Divača-Koper, izvedla skupščino družbe, na kateri je sprejela poslovni načrt za obdobje 2021-2023, jo dokapitalizirala z vplačilom zneska 46 milijonov evrov ter se seznanila s pravili o nagrajevanju in dodatnih bonitetah članov poslovodstva.

Vlada je s spremembo uredbe o načinu vpisa upravljavcev nepremičnin v zemljiški kataster in kataster stavb razširila možnost določitve upravljavcev, ki so druge pravne osebe, katerim je pravica upravljanja nepremičnin podeljena s posebnim zakonom. Spremembe so bile potrebne tudi zaradi potreb po vpisu več dokončnih upravljavcev na posamezni parceli v zemljiški kataster oziroma delu stavb v kataster stavb.

Vlada je dala predhodno soglasje družbi MDM invest iz Ljubljane, da lahko posluje kot invalidsko podjetje. Podjetje, katerega glavna dejavnost bo upravljanje lastnih nepremičnin, bo v prvem letu poslovanja zaposlovalo predvidoma osem delavcev.

Vlada je sprejela odgovor na uradni opomin Evropske komisije iz letošnjega oktobra, ker Slovenija v slovenski pravni red še ni prenesla evropske direktive o embalaži in odpadni embalaži. Kot je zapisala, je bil predlog uredbe že v javni obravnavi, končano je tudi medresorsko usklajevanje. Vlada na bi uredbo izdala v prvi polovici leta 2021.

Vlada je sprejela odgovor na uradni opomin Evropske komisije iz letošnjega oktobra, ker Slovenija v slovenski pravni red še ni prenesla evropske direktive o odpadkih. V njem je pojasnila, da bo prenos izveden z novim zakonom o varstvu okolja oz. z novima uredbama o odpadkih ter o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij. To naj bi se zgodilo najpozneje do oktobra 2021.

V stališču do predloga sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o splošnem okoljskem akcijskem programu EU do leta 2030 je vlada zapisala, da sklep pozdravlja. Glavni cilj akcijskega programa je pospešiti prehod unije na podnebno nevtralno, z viri učinkovito, čisto in krožno gospodarstvo na pravičen in vključujoč način ter doseganje okoljskih ciljev Agende 2030.

Družbi Hit je podaljšala koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnici Casino Drive-in, in sicer do 6. decembra 2025.

Vlada je Bojana Dejaka imenovala za generalnega direktorja direktorata za vode in investicije ministrstvu za okolje in prostor. Petletni mandat nastopi 4. decembra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window