Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po mnenju računskega sodišča v letu 2017 neučinkovito delo pri sistemu dela z nadarjenimi in šolskih tekmovanjih

ponedeljek, 7.12.2020

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Računsko sodišče je v reviziji o učinkovitosti ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Zavoda RS za šolstvo pri ureditvi sistema dela z nadarjenimi in sistema šolskih tekmovanj v letu 2017 ugotovila, da slednja nista bila učinkovita.

Kot je zapisano v povzetku poročila revizije, je računsko sodišče svoje mnenje utemeljilo z ugotovitvijo, da ministrstvo "ni poskrbelo za vzpostavitev ustreznih pravnih in strokovnih podlag za delo z nadarjenimi učenci in dijaki", zato ni bila zagotovljena enakopravna obravnava nadarjenih učencev in dijakov pri spodbujanju in razvoju njihove nadarjenosti.

Prav tako po mnenju sodišča sistem vzgojno-izobraževalnega dela z nadarjenimi v predpisih in strokovnih dokumentih ni ustrezno in jasno določen, saj ministrstvo na področju osnovnega in srednješolskega izobraževanja ni zagotovilo take ureditve, ki bi vsem nadarjenim učencem in dijakom zagotavljala enakopravne možnosti.

Ministrstvo tudi ni vzpostavilo ustreznih pravnih podlag za financiranje dela z nadarjenimi. Pri vzpostavitvi slednjih bi po mnenju sodišča namreč morali na področju srednješolskega izobraževanja predhodno sistemsko opredeliti način dela z nadarjenimi po posameznih izobraževalnih programih, saj se ti med seboj razlikujejo.

Delo z nadarjenimi dijaki pa je bilo po ugotovitvah sodišča financirano zainteresiranim srednjim šolam zgolj projektno iz evropskih sredstev, zaradi česar nadarjeni dijaki različnih srednjih šol niso imeli enakopravnih možnosti za obravnavo in razvoj njihove nadarjenosti.

Ministrstvo tudi "na sistemski ravni ni zagotovilo spremljanja učinkov dela z nadarjenimi in izvedbe nacionalne evalvacijske študije na temo dela z nadarjenimi učenci in dijaki", še ugotavlja sodišče. V povzetku poročila so zapisali, da ministrstvo tudi ni vzpostavilo ustreznega mehanizma, s katerim bi lahko bili v primerni fazi izobraževanja prepoznani le izjemno nadarjeni in hkrati zainteresirani učenci oz. dijaki. Sodišče je podalo tudi mnenje, da ministrstvo ni ustrezno uredilo prenosa podatkov o nadarjenosti ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo oziroma med srednjimi šolami.

Sodišče je še ugotovilo, da ministrstvo ni določilo namena organiziranja nacionalno pomembnih tekmovanj in ni zagotovilo ustreznega načina njihovega sofinanciranja. Tudi izvajanje javnih razpisov za sofinanciranje šolskih tekmovanj je bilo po ugotovitvah sodišča na zavod za šolstvo preneseno brez ustrezne pravne podlage.

Zavod za šolstvo pa je, kot še ugotavlja sodišče, sredstva za sofinanciranje šolskih tekmovanj dodeljeval na nejasen in nepregleden način. Hkrati tudi ni zagotovil preglednosti postopka in enakopravne obravnave prijaviteljev v javnem razpisu za sofinanciranje šolskih tekmovanj v šolskem letu 2015/2016 in v šolskem letu 2016/2017.

V povzetku poročila so na sodišču še zapisali, da so za odpravo razkritih nesmotrnosti od ministrstva zahtevali predložitev odzivnega poročila. Prav tako so tako ministrstvu kot zavodu podali priporočila za izboljšanje sistema dela z nadarjenimi in sistema šolskih tekmovanj.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window