Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministri EU za čim boljšo zaščito potrošnikov v uniji

ponedeljek, 7.12.2020

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Ministri članic EU, pristojni za varstvo potrošnikov, so danes razpravljali o strategiji potrošniške politike unije za prihodnje petletno obdobje. Izrazili so naklonjenost skupnemu oblikovanju strategije ter se zavzeli za čim boljšo zaščito potrošnikov. Iz Slovenije se je srečanja udeležil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ministri so na neformalnem srečanju razpravljali o dokumentu z naslovom Nova agenda za potrošnike. Gre za novo strategijo potrošniške politike za obdobje do leta 2025, na podlagi katere naj bi se prilagodilo zakonodajo na področju varstva potrošnikov in njeno izvrševanje v skladu z zelenim in digitalnim prehodom ter izzivi pandemije covida-19, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Agenda se osredotoča na pet ključnih stebrov: zeleni prehod, digitalna preobrazba, pravna sredstva in izvrševanje pravic potrošnikov, posebne potrebe nekaterih skupin potrošnikov in mednarodno sodelovanje.

Počivalšek je povedal, da Slovenija podpira ambiciozen pristop k usklajeni evropski potrošniški politiki in nadgradnjo prizadevanj za zaščito pravic potrošnikov z namenom povečanja zaupanja potrošnikov v digitalno tehnologijo, olajševanja prehoda na krožno gospodarstvo in učinkovitejšega spopadanja z izzivi pandemije covida-19.

"Zaradi pandemije so in bodo podjetja kot tudi številni potrošniki postavljeni pred nove izzive. Zato je treba prilagoditi zakonodajo, zagotoviti njeno učinkovito izvrševanje ter tudi ustrezno izobraziti in poučiti potrošnike," je dejal Počivalšek.

V tej zvezi je posebej izpostavil, da morajo biti te aktivnosti skupne in usklajene tako s strani oblikovalcev politike, pristojnih organov, potrošniških organizacij kot druge strokovne javnosti s ciljem ustvariti zaupanja vreden in zelen digitalni notranji trg, kjer bodo enake obravnave deležne vse skupine potrošnikov.

V razpravi so tudi ministri ostalih držav članic podprli novo agendo za potrošnike in izrazili naklonjenost skupnemu oblikovanju in izvrševanju politike potrošnikov, kjer je ključno sodelovanje med državami članicami in Evropsko komisijo. Želijo si čim boljše zaščite potrošnikov v EU, tudi v kriznih obdobjih, ter hkrati usklajene obravnave tako pravic potrošnikov kot tudi interesov podjetij.

Ključnega pomena se jim zdi tudi opolnomočenje potrošnika za zeleni in digitalni prehod. Omogočiti mu je treba dostop do ustreznih informacij glede trajnostnih lastnosti proizvodov ter poskrbeti za njegovo zaščito v digitalnem kontekstu, saj mu na spletu pripadajo enake pravice kot v analognem svetu.

Države članice in Evropska komisija so se strinjale, da je treba okrepiti tako sodelovanje potrošniških organizacij znotraj EU kot tudi sodelovanje med EU in Kitajsko oziroma tretjimi državami proizvajalkami izdelkov, so še sporočili z ministrstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window