Navigacija
Portal TFL

STA novice / London pripravljen umakniti sporne dele zakona o notranjem trgu

ponedeljek, 7.12.2020

London, 07. decembra (STA) - Britanska vlada je danes sporočila, da je pripravljena umakniti sporne dele predloga zakona o britanskem notranjem trgu, ki ga obravnava britanski parlament. Gre za določila, s katerimi bi London kršil izstopni sporazum z EU.

Iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona so danes sporočili, da Združeno kraljestvo in Evropska unija v okviru skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma konstruktivno sodelujeta za implementacijo tega sporazuma. "Pogovori se nadaljujejo in končne odločitve je mogoče pričakovati v prihodnjih dneh," so dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Če se bosta strani v teh pogovorih uskladili o rešitvah, o katerih se pogovarjata, je London pripravljen umakniti sporne člene predloga zakona o britanskem notranjem trgu, so navedli. Gre za tri člene, ki bi britanski vladi omogočili kršenje izstopnega sporazuma. EU je zaradi njih tudi sprožila pravni postopek proti Združenemu kraljestvu.

Britanski parlament obravnava predlog zakona o notranjem trgu. Zgornji dom parlamenta je sporne člene, ki bi britanskim ministrom omogočili kršenje sporazuma o izstopu z EU, umaknil iz zakona. Vendar pa je britanska vlada pred današnjo ponovno obravnavo predloga v spodnjem domu napovedala, da bo vse člene znova vključila v zakonodajo. Poslanci bodo o tem predvidoma glasovali drevi.

Johnsonova vlada namerava ta teden v parlament vložiti še predlog davčne zakonodaje, ki bi prav tako omogočila kršenje sporazuma. Kot so sporočili z Downing Streeta 10, skupni odbor, ki mu predsedujeta podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič in britanski minister, pristojen za brexit, Michael Gove, "dobro napreduje" tudi glede tega.

Zakon o notranjem trgu je sicer močno načel zaupanje med Združenim kraljestvom in EU, ki obenem nadaljujeta tudi pogajanja o prihodnjih odnosih po brexitu. Ta so v odločilni fazi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window