Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU zavrnilo tožbo Madžarske in Poljske glede pravic napotenih delavcev

torek, 8.12.2020

Luxembourg, 08. decembra (STA) - Sodišče EU je zavrnilo tožbo Madžarske in Poljske, s katero sta državi želeli doseči ničnost evropske direktive, ki krepi pravice napotenih delavcev. Kot je poudarilo v obrazložitvi, je svoboda opravljanja storitev v uniji pomembna, a mora sovpadati z enakimi pogoji za delavce ne glede na njihovo državljanstvo.

Madžarska in Poljska sta želeli doseči ničnost direktive iz leta 2018, ki določa, da napoteni delavci uživajo enake pravice kot domači delavci v določeni državi. Eden glavnih namenov novih pravil je bilo zagotoviti, da napoteni delavci niso plačani manj od domačih, kar je med drugim pomembno tudi z vidika preprečevanja cenovnega dumpinga, so v sporočilu spomnili na sodišču.

Madžarska in Poljska menita, da so pravila v neskladju s svobodo opravljanja storitev v EU. Zaradi njih po njunem mnenju države iz vzhodnega dela EU ne morejo pošiljati zaposlenih na slabše plačanih delovnih mestih v države z višjimi dohodki.

Sodišče EU je presodilo, da direktiva še vedno zagotavlja možnost prostega opravljanja storitev v uniji, a obenem zagotavlja enakopravne konkurenčne pogoje.

Madžarska in Poljska sicer nista edini, ki sta že pred sprejetjem direktive opozarjali na njene škodljive učinke, vendar sta se edini odločili za izpodbijanje pravil na sodišču.

Sindikati in mnogi politiki iz več držav so zakonodajo medtem pozdravili, saj po njihovem mnenju predstavlja pomemben napredek pri zagotavljanju delavskih pravic in preprečevanju cenovnega dumpinga.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window