Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU: Vgrajevanje naprav za izkrivljanje podatkov o emisijah v avtomobilih nezakonito

četrtek, 17.12.2020

Luxembourg, 17. decembra (STA) - Sodišče EU je presodilo, da je vgrajevanje naprav za izkrivljanje podatkov o emisijah izpušnih plinov v avtomobile, kot je bilo razkrito v aferi dieselgate, nezakonito. Proizvajalci v avtomobile ne smejo nameščati naprav, ki sistematično izboljšujejo rezultate avtomobilov na testiranjih emisij, je v danes objavljeni sodbi zapisalo splošno sodišče.

Čeprav je sodišče v sodbi navedlo, da gre za "avtomobilskega proizvajalca X", pa je po poročanju francoske tiskovne agencije iz nje nedvomno razvidno, da gre za nemški Volkswagen, primer pa se nanaša na afero dieselgate.

Skupina Volkswagen, ki je lastnik znamk Porsche Audi, Seat in Škoda, je septembra 2015 priznala, da je v 11 milijonov avtomobilov vgradila programsko opremo, ki je izboljšala rezultate na testiranjih izpustov. Z njimi so na testih prikazovali, da avtomobili ustvarijo manj izpustov, kot so jih dejansko.

Škandal je pretresel avtomobilsko industrijo, Volkswagnovi zaposleni v ZDA so bili v tej državi že obsojeni na zaporne kazni, medtem ko sodni proces še poteka v Nemčiji.

Francoski preiskovalci pa so se s svojimi ugotovitvami obrnili na Sodišče EU, da presodi, ali je bilo omenjeno ravnanje zakonito. Sodišče je ugotovilo, da je avtomobilski proizvajalec v avtomobile nameščal naprave, ki so emisije beležile le, ko je avto vozil v pogojih, podobnih tistim na testiranjih.

Ob tem je zavrnilo argument proizvajalca, da je bila vgrajena naprava pravzaprav namenjena varovanju motorja pred obrabo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window