Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikati ostro proti možnosti prisilnega upokojevanja; delodajalci predlog pozdravljajo (dopolnjeno)

ponedeljek, 21.12.2020

Ljubljana, 21. decembra (STA) - Sindikati opozarjajo na določbe predloga sedmega protikoronskega zakona, ki omogočajo odpuščanje starejših delavcev brez utemeljenega razloga takoj ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. Gre za zniževanje pravic in diskriminatorno obravnavo starejših delavcev, trdijo in DZ pozivajo, naj te določbe črta. Delodajalci predlog pozdravljajo.

Vlada je predlog sedmega protikoronskega zakona sprejela v soboto, DZ pa ga bo predvidoma potrjeval prihodnji torek. V njem so zapisani dodatni ukrepi za blažitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalstva, njihova vrednost pa je po besedah finančnega ministra Andreja Širclja 550 milijonov evrov.

Med zakonskimi določbami je tudi možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega razloga, kadar delavec izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, torej praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe.

Ta predlog ni bil nikoli predmet socialnega dialoga, so danes opozorili v reprezentativnih sindikalnih centralah, članicah Ekonomsko socialnega sveta. Predlog posega v zakon o delovnih razmerjih, katerega spremembe so se do nastopa te vlade vedno sprejemale s soglasjem socialnih partnerjev, in prav tako v zakon o javnih uslužbencih, so zapisali. Poslance pozivajo, naj v nadaljnjem postopku te določbe iz zakonskega besedila črtajo.

"Gre za ustvarjanje podlage za povsem arbitrarno odločanje, ki posega v ustavno pravico posameznika do dela, odpoved brez razloga pa ima jasno razviden namen - diskriminacijo na podlagi starosti," so podčrtali sindikati.

Predlog bi tudi trajno močno obremenil pokojninsko blagajno s potencialno takojšnjo upokojitvijo več tisoč zaposlenih, ki bi jim delodajalci lahko odpovedali pogodbo o zaposlitvi brez navajanja kakršnega koli razloga - zgolj zato, ker izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

V praksi pa bo predlog pomenil, da bodo zaposleni, ki bi želeli ali bili primorani nadaljevati z delom po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev, pod stalnim pritiskom neutemeljene odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ne gre izključiti možnosti, da bodo s ciljem ohranitve zaposlitve pristajali na slabšanje svojega delovnopravnega standarda, kar se zdi sindikatom povsem nesprejemljivo.

Tudi zaradi zmanjševanja pravnega varstva starejših bi sindikati pričakovali, da bo tem določbam nasprotovalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministra Janeza Cigler Kralja zato sprašujejo, kako se je na seji vlade opredelil do tega predloga.

Vlada po drugi strani pojasnjuje, da je namen predlaganega ukrepa delodajalcu olajšati postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če se v obdobju, ko ima delavec že zagotovljeno socialno varnost v obliki starostne pokojnine, odloči, da ga ne potrebuje več.

Tak predlog se zdi dobrodošel tudi delodajalcem. Kot so opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), se namreč v praksi dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev.

O nadaljevanju delovnega razmerja zdaj delodajalec nima pravice odločati, a na OZS so prepričani, da bi morala o tem odločati tako delodajalec kot delavec. "Zato je rešitev, ki jo vlada predlaga v sedmem protikoronskem zakonu, pravilna," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik OZS Branko Meh.

Opozoril je, da je v primerjavi z drugimi državami Slovenija na repu držav po fleksibilnosti trga dela. S predlaganim ukrepom bomo spodbudili konkurenčnost delodajalcev v mednarodnem prostoru, kar se mu zdi v teh časih, sploh z vidika okrevanja po epidemiji, še toliko bolj pomembno.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window