Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ bo sedmi protikoronski zakon potrjeval prihodnji torek

ponedeljek, 21.12.2020

Ljubljana, 21. decembra (STA) - DZ bo sedmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 550 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19, potrjeval v torek, 29. decembra. Tako je danes sklenil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča. Dan pozneje bodo nato poslanci predvidoma sklenili, da zakona ni mogoče izpodbijati na referendumu.

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela v soboto. V njem so zapisani dodatni ukrepi za blažitev posledic epidemije za gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalstva, finančni minister Andrej Šircelj je med drugim naštel upokojence, študente, družine, nekatere zaposlene, verske uslužbence in kmete.

Vlada poslancem predlaga, naj predlog zakona obravnavajo po nujnem postopku in kolegij predsednika DZ je na današnji seji temu predlogu sledil. Izredna seja se bo prihodnji torek začela ob 11. uri. Dan prej bo predlog zakona kot matično delovno telo obravnaval odbor DZ za finance, v sredo, 30. decembra, pa bo sledila še ena izredna seja DZ, na kateri naj bi poslanci sklenili, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

S sprejemom zakona se mudi, saj naj bi upokojenci s pokojninami do 714 evrov že pri izplačilu pokojnin za december prejeli dodatek v višini od 130 do 300 evrov. Januarja naj bi nato vsi zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače ob plači za december prejeli še po 200 evrov dodatka, do konca prihodnjega meseca je predvideno tudi izplačilo dodatka v višini 150 evrov študentom.

Izplačilo enkratne pomoči je v predlogu zakona zapisano tudi za prejemnike otroškega dodatka do petega dohodkovnega razreda, družine s tremi in več otroki ter kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let. Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek.

Za zaposlene v javnem zdravstvu ter na področju socialnega varstva, ki delajo s covid-19 bolniki, je do konca leta 2021 predvideno zvišanje urne postavke za 30 odstotkov, za najbolj izpostavljene pa v času do preklica epidemije celo za 65 odstotkov.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Država bo financirala nakupe antigenskih hitrih testov na virus sars-cov-2 v gospodarstvu, podaljšuje se tudi pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

Na zahtevo poslanske skupine SAB je kolegij na dnevni red torkove seje uvrstil tudi predlog novele zakona o cestninjenju, s katero bi za leto 2021 določili za četrtino nižjo ceno vinjet. Predlog je že prejšnji teden obravnaval odbor DZ za infrastrukturo in ga zavrnil.

Kolegij je potrdil še nekatere spremembe sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ, vendar je Luka Mesec (Levica) opozoril na nove okoliščine, ki jih predstavlja izstop DeSUS iz koalicije. Zato bodo potrebne nove prilagoditve sestave delovnih teles, s čimer se je strinjal tudi Zorčič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window