Navigacija
Portal TFL

STA novice / Državni svet v sredo o predlogu veta na posebno davčno obravnavo za ladjarje

torek, 22.12.2020

Ljubljana, 22. decembra (STA) - Državni svet bo na sredini izredni seji odločal o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o davku na tonažo, ki ga je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. DZ je zakon s podobno vsebino sprejel decembra lani, a nato po vetu državnega sveta ni dobil več zadostne podpore.

DZ je novelo zakona o davku na tonažo, s katerim se za novih 10 let podaljšuje posebna ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna davčna obravnava, sprejel 17. decembra. Zanj je glasovalo 45 poslancev, 21 jih je bilo proti.

V skladu z veljavno ureditvijo na področju davka od dohodkov pravnih oseb imajo ladjarji od leta 2007 možnost, da lahko izberejo način obdavčitve, kot je običajen za preostale družbe oz. pravne osebe, ali pa se jim davek obračuna pavšalno glede na tonažo ladje in število dni poslovanja te ladje.

Gre za obliko državne pomoči, ki jo je morala Slovenija priglasiti Evropski komisiji, ta pa jo je že leta 2018 odobrila za naslednjih deset let, to je do konca leta 2028. Hkrati je komisija državi naložila uskladitev zakona z novimi smernicami EU o državnih pomočeh na tem področju, vse to pa je vsebina sprejete novele zakona.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window