Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija odobrila slovensko shemo delnega povračila nekritih fiksnih stroškov

torek, 22.12.2020

Bruselj, 22. decembra (STA) - Evropska komisija je odobrila slovensko shemo pomoči, vredno 900 milijonov evrov, za del nekritih fiksnih stroškov podjetij, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Shemo je odobrila na podlagi začasnega okvira za državno pomoč, so sporočili iz Bruslja.

"Številna podjetja v Sloveniji se zaradi omejevalnih nacionalnih ukrepov, potrebnih za omejitev širjenja koronavirusa, soočajo z občutnim upadom prihodkov. Shema, vredna 900 milijonov evrov, bo Sloveniji omogočila, da dodatno podpre podjetja, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, in sicer z delnim kritjem njihovih stroškov poslovanja," je ob tem dejala izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence.

Na podlagi sheme bo javna podpora v obliki neposrednih nepovratnih sredstev na voljo vsem podjetjem, ne glede na velikost in sektor, v katerem delujejo, ki so med oktobrom in decembrom 2020 utrpela vsaj 30-odstotni upad prihodkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2019. Izjema so finančne institucije. Shema naj bi jim pomagala pri premostitvi zmanjšanja likvidnosti ali njene nerazpoložljivosti zaradi začasne ustavitve ali zmanjšanja poslovne dejavnosti.

Podpora bo na voljo za podjetja, registrirana pred oktobrom 2019, ki bodo upravičena do pomoči za 70 odstotkov (oziroma 90 odstotkov v primeru mikro in malih podjetij) fiksnih stroškov, ki se ne krijejo s prihodki, zgornja meja za posamezno podjetje pa bo tri milijone evrov.

Izkoristila jo bodo lahko tudi podjetja, registrirana med oktobrom 2019 in septembrom 2020, ki bodo upravičena za zneske do 100.000 evrov na podjetje, dejavno v primarnem kmetijskem sektorju, 120.000 evrov na podjetje, dejavno v sektorju ribištva in akvakulture, oziroma 800.000 evrov na podjetje, dejavno v vseh ostalih sektorjih.

Komisija meni, da je slovenska shema, ki jo je uvedel šesti protikoronski zakon, po predlogu sedmega pa bi bila še nekoliko bolj ugodna za koristnike, v skladu s pogoji iz začasnega okvira. Vsi upravičenci bodo pomoč prejeli do najpozneje 30. junija 2021.

Pomoč bodo prejela le podjetja, ki se 31. decembra 2019 niso štela za podjetja v težavah, z izjemo mikro in malih podjetij, ki so upravičena, tudi če so že bila v težavah. Slovenija bo zagotovila, da se bodo pravila o kumulaciji pomoči na podlagi začasnega okvira spoštovala pri vseh ukrepih, je še povzela komisija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window