Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden v parlamentu: DZ bo potrjeval sedmi protikoronski zakon (ozadje)

nedelja, 27.12.2020

Ljubljana, 27. decembra (STA) - Poslanci bodo v torek potrjevali sedmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 550 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. V znamenju virusa bo tudi ponedeljkova seja odbora DZ za izobraževanje, saj bodo govorili o sproščanju ukrepov na področju šolstva. V prazničnem tednu bo sicer v parlamentu mirno.

Sedmi protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za podjetja in prebivalce

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela prejšnjo soboto, vanj pa zapisala dodatne ukrepe za blažitev posledic epidemije za gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Med drugim bo država enkratni solidarnostni dodatek najpozneje do konca januarja 2021 izplačala upokojencem, študentom, družinam, verskim uslužbencem in kmetom. Zaposleni s plačami do dvakratnika minimalne plače bodo s plačami za december prejeli 200 evrov, zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo s covid-19 bolniki, pa do konca leta 2021 za najmanj 30 odstotkov višje plače.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Država jim bo financirala nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje se tudi pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

DZ bo zakon potrjeval na torkovi izredni seji. Dan prej ga bo kot matično delovno telo obravnaval odbor DZ za finance, v sredo pa bo sledila še ena izredna seja DZ, na kateri naj bi poslanci sklenili, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

Na zahtevo opozicije o sproščanju ukrepov v šolstvu

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo v ponedeljek na zahtevo poslancev Levice, LMŠ in SD razpravljal o vladnih ukrepih na področju vzgoje in izobraževanja. Vladna politika na tem področju je neučinkovita, zgrešena in nekonsistentna, so v zahtevi za sklic izredne seje zapisali predlagatelji.

Opozarjajo, da šolanje na daljavo prinaša vrsto objektivnih preprek, ki so ob različnih težavnih situacijah v družinah še dodatno poglobile socialne in razvojne razlike med učenci. Pri sproščanju ukrepov bi zato morali upoštevati, da se nekaterih razvojnih zaostankov ne da enostavno nadoknaditi, ter da so lahko tovrstne nefinančne posledice epidemije bistveno hujše in trajnejše, kot pa finančna škoda, ki nastaja zasebnemu kapitalu.

Odbor naj bi vlado med drugim pozval, da pri postopnem sproščanju javnega življenja med prvimi sprosti ukrepe na področju šolstva. Vzgojno-izobraževalni zavodi naj se odprejo prvi, in sicer postopno od najnižjih do najvišjih razredov, nemudoma pa naj se dovoli odprtje zavodov za otroke s posebnimi potrebami, so zapisali. Vlada namerava sicer šole za učence prve triade odpreti 4. januarja.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 28. 12.

8.30 seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo obravnavali stališče RS do predlogov sklepov Sveta o podpisu in sklenitvi v imenu EU ter začasni uporabi sporazuma o partnerstvu med EU in Evropsko skupnostjo za atomsko energijo ter Združenim kraljestvom https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=E2C625038BF42B67C12586480048737C

9.00 nujna seja odbora DZ za finance, na kateri bodo obravnavali predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=2F3C5968222D030DC1258645003FEFAF

14.00 seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri naj bi na zahtevo poslanskih skupin Levica, LMŠ in SD vlado pozvali, naj pri postopnem sproščanju javnega življenja med prvimi sprosti ukrepe na področju šolstva https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=FB3284C7DDF3BF60C1258646003FC00A

TOREK, 29. 12.

11.00 izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog sedmega protikoronskega zakona, predlog dopolnitev zakona o cestninjenju ter predlog sklepa o prenehanju funkcije in imenovanju podpredsednikov delovnih teles DZ https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=60B4774E318CF749C125864500469C57

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window