Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zagovornik načela enakosti: Predlagana odpoved dela brez razloga starejšim bi lahko vodila v njihovo slabšo obravnavo

četrtek, 24.12.2020

Ljubljana, 24. decembra (STA) - Odpoved brez razloga delavcem s pogoji za upokojitev, ki jo predvideva predlog sedmega protikoronskega paketa, bi lahko po svarilu zagovornika načela enakosti vodila v slabšo obravnavo nekaterih zaradi starosti. Pogojevanje izredne pomoči ob rojstvu otroka z njegovim stalnim bivališčem v Sloveniji pa odstopa od siceršnje ureditve, meni.

DZ bo omenjeni predlog, ki prinaša dodatnih 550 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19, potrjeval v torek.

Po zagovornikovih navedbah predlagani ukrep, po katerem bi podjetja lahko odpovedala pogodbo o zaposlitvi delavcem z izpolnjenimi upokojitvenimi pogoji brez utemeljenih oziroma poslovnih razlogov, ne zavezuje delodajalcev, naj namesto odslovljenih starejših delavcev zaposlijo mlajše ali sploh kogar koli drugega.

Glede predlaganega kriznega dodatka za delavce, katerih zadnja izplačana plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, pa priporoča dopolnitev, tako da bo ureditev jasna tudi glede neposrednih in posrednih uporabnikov državnega proračuna. Iz predloga poleg tega po njegovi oceni ni jasno, kako so do kriznega dodatka upravičeni tisti, ki denimo koristijo materinski, očetovski oziroma starševski dopust.

Izpostavil je tudi predlog za enkratni solidarnostni dodatek 50 evrov za otroka, ki naj bi ga po predlogu vlade prejele družine, novembra uvrščene od 1. do 5. dohodkovnega razreda in upravičene do otroškega dodatka. Učenci ali dijaki iz njih bi imeli po predlogu v vrtcu in šoli subvencionirano malico, česar zaradi zaprtja izobraževalnih ustanov zdaj nimajo. Po zagovornikovem priporočilu pa naj bodo do dodatka upravičene tudi družine v 6. dohodkovnem razredu. Do subvencije v višini 40 odstotkov cene malice so namreč že sicer upravičeni tudi dijaki iz teh družin.

Poleg tega je zagovornik v svojih priporočilih na predlagani paket poudaril, da imajo ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 izrazito negativen vpliv na socialni položaj enostarševskih družin. Priporočil je posebno dodatno pomoč tudi tem družinam in ne samo velikim družinam.

Prav tako so po njegovih besedah v nezavidljivem položaju mladi. Glede na to priporoča, naj država študentom, ki jim študentsko delo predstavlja glavni vir za preživetje in so zaradi epidemije ostali brez možnosti za študentsko delo, zagotovi mesečni denarni prejemek vsaj za čas epidemije. Do te pravice bi morali biti po njegovih navedbah upravičeni še študenti, ki nimajo stalnega bivališča v Sloveniji, dijaki in udeleženci izobraževanja za odrasle.

Do pogojevanja s stalnim bivališčem v Sloveniji je kritičen tudi pri predlaganem ukrepu za izredno pomoč ob rojstvu otroka. Ta odstopa od siceršnje ureditve, ki pravico do pomoči ob rojstvu veže na prebivališče in dejansko prebivanje enega od staršev, je spomnil. Po njegovi oceni bi predlagani ukrep lahko pomenil neupravičeno neenako obravnavo zaradi osebne okoliščine državljanstva.

V priporočilih se je nenazadnje zavzel za primerno in dostojno plačilo ter dodatek za delo v rizičnih razmerah dijakom, študentom, upokojencem, prostovoljcem in drugim, ki v času epidemije delajo v zdravstvu, domovih za starejše in posebnih socialno-varstvenih zavodih.

Stanovalcem domov pa naj se po njegovem pozivu v vseh fazah epidemije omogoči redne stike s svojci in bližnjimi, zdravim stanovalcem oz. tistim, ki lahko hodijo, naj se gibanje omogoči tudi v času epidemije oziroma v času zaprtja domov zaradi potrjenih okužb v njih. V ta namen naj država domovom dodeli dodatna javna sredstva za stroške, povezane z zagotavljanjem teh pravic, je še navedel.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window