Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor iz sedmega protikoronskega zakona črtal prisilno upokojevanje (dopolnjeno)

ponedeljek, 28.12.2020

Ljubljana, 28. decembra (STA) - Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, ne bo mogoče kar brez razloga odpovedati delovnega razmerja, kot je predlagala vlada. Tako je danes ob obravnavi predloga sedmega protikoronskega zakona odločil odbor DZ za finance. Črtanje so predlagali v opoziciji, med njimi poslanci DeSUS. DZ bo zakon potrjeval v torek.

Vlada je možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, v predlog zakona zapisala z namenom, da bi mladi lažje prišli do zaposlitve. "Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev," je zjutraj dejal finančni minister Andrej Šircelj.

V opoziciji so tej možnosti ostro nasprotovali. "Delodajalci dobivajo bianco menico nasilnega upokojevanja starejših delavcev," je ugotovil Miha Kordiš (Levica), Aljaž Kovačič (LMŠ) pa se je zbal, da se zaradi tega ne bo zaposlilo nič več mladih, pač pa bodo le delodajalci dobili možnost za lažje odpuščanje.

Opoziciji je skupaj s SMC uspelo iz zakonskega besedila črtati tudi določbo o ukinitvi sklada za financiranje nevladnih organizacij. Sklad, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij, tako ostaja. Hkrati se delež, ki ga je mogoče nameniti za donacije, zvišuje na en odstotek od obračunane dohodnine zavezanca. "S tem so nevladne organizacije zagotovo na boljšem," je dejal Gregor Perič (SMC).

Kljub opozorilom pravnice državnega zbora, da gre za neustavno določbo, je odbor podprl tudi predlog SDS in NSi, naj se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19. Poslanci koalicijskih strank so dopolnilo prinesli na sejo danes, potem ko so v soboto inšpektorji zaradi neupoštevanja prepovedi obratovanja zapečatili smučišče Krvavec.

Glede te določbe je bilo sicer med poslanci kar nekaj negotovosti. Niso namreč dobili odgovora na vprašanje, ali bo veljala tudi za nazaj, ter ali bo moral pomoč vračati tudi nekdo, ki denimo koristi ukrep subvencioniranja čakanja na delo in je moral plačati globo zaradi nenošenja zaščitne maske. "Gre za kaznovanje vseh, ki se ne strinjajo z ukrepi vlade," je strnil Primož Siter (Levica).

Šircelj je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 predstavil z besedami, da prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno.

Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, se denimo povračilo teh stroškov lahko podvoji do 2000 evrov mesečno na zaposlenega. Podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, pa bodo lahko koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom.

Za čas epidemije predlog zakona določa denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, predvideno je tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najbolj ranljivim skupinam - upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, prejemnikom otroškega dodatka, staršem z več otroki, starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Danes je odbor zvišal tudi dodatek za nego otroka v času epidemije za 100 evrov.

Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. Po načrtih vlade bi moral ukrep veljati od uveljavitve zakona, vendar je odbor podprl dopolnilo SDS, NSi in SMC, da bo denarni znesek, mišljen kot pomoč družinam, ki imajo v času epidemije nižje dohodke, izplačan že za otroke, rojene od 1. januarja letos. Marko Bandelli (SAB) je ob tem opozoril, da podobno pomoč izplačuje večina občin v Sloveniji, a dobil odgovor, da se ukrepa ne izključujeta.

Verski uslužbenci bodo za zadnje tri mesece letos prejeli mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, je pa odbor preprečil namero vlade, da bi trajno izenačili višino izplačila prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev s samozaposlenimi v kulturi, kar je začasno uvedel šesti protikoronski zakon.

Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. Tistim zdravstvenim delavcem, ki delajo v posebnih rizičnih pogojih, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov, je še zapisano v predlogu zakona.

Med novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije je tudi pomoč za prostovoljna gasilska društva. Iz državnega proračuna se jim bo glede na kategorijo kot nadomestilo izpada sredstev izplačalo pomoč v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov pa lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote.

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, pa jih bo izjemoma mogoče obiskati 3. januarja. Da ne bi bile zaprte tri dni zapored, je vlada kot izjemo predlagala tudi 27. december, kar pa je DZ že zamudil in je odbor danes ta datum iz besedila črtal.

Skupno vrednost tokratnih ukrepov je Šircelj ocenil na 550 do 600 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window