Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pred poslanci spet nov predlog glede upravičenosti do pomoči

torek, 29.12.2020

Ljubljana, 29. decembra (STA) - Potem ko je odbor DZ za finance besedilo sedmega protikoronskega zakona dopolnil z določbo, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19, več poslanskih skupin danes na plenarni seji DZ predlaga, naj se ta določba črta. Sicer bili bili kršitelji kaznovani dvojno.

Da se mora kršiteljem vladnih odlokov odreči pomoč za blažitev posledic epidemije, so po kršenju pravil na smučišču Krvavec konec minulega tedna predlagali poslanci SDS in NSi. Odbor za finance je na ponedeljkovi seji s tem soglašal, vendar je ostalo odprtih kar nekaj vprašanj. Denimo, ali bo moral pomoč vračati tudi nekdo, ki koristi ukrep subvencioniranja čakanja na delo in je moral plačati globo zaradi nenošenja zaščitne maske.

Poslanci sedmi protikoronski zakon potrjujejo na današnji izredni seji, pri tem pa imajo na mizi tudi predlog SMC, SD, LMŠ, Levice in SAB, naj se izjema pri upravičenosti do pomoči iz zakonskega besedila črta. "To bi pomenilo delati nabor subjektov, ki nekomu niso pogodu, in jih kaznovati," je dejala Janja Sluga (SMC). Da gre za maščevalen in nesorazmeren ukrep, ocenjujejo tudi v SD, LMŠ, Levici in SAB.

Vlada je predlog sedmega protikoronskega zakona pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih šest, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa še vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

V opoziciji so do predlaganih ukrepov kritični. "Janševa vlada se za dimno zaveso covida-19 loteva zadev, ki za reševanje epidemije in zdravstvene krize niso ne nujne, ne potrebne. Še več, utegnejo povzročiti več škode kot epidemija sama," je opozoril Marko Bandelli (SAB).

"Vsak izmed protikoronskih zakonov je odraz izrednih razmer, je odraz poskusa obvladovanja situacije in dolgoročnega zmanjševanja škodljivih posledic za prebivalstvo in gospodarstvo," pa se je strinjal Robert Polnar (DeSUS). Med najbolj pomembnimi ukrepi za njegovo stranko je izpostavil solidarnostni dodatek za upokojence v skupni vrednosti 67 milijonov evrov.

"Ukrepi bodo pomagali številnim državljanom, zlasti tistim socialno šibkim," je nadaljevala Suzana Lep Šimenko (SDS). Poleg upokojencev je omenila še študente, otroke in družine, s sedmim protikoronskim zakonom se bo pomagalo tudi ohraniti delovna mesta, pomoč je predvidena za zdravstvo, prevoznike, gasilce ter socialne in zdravstvene delavce.

Jožef Horvat (NSi) je spomnil še na del obravnavanega zakona, ki prinaša različne instrumente pomoči gospodarstvu.

Skupna vrednost tokratnih ukrepov je pol milijarde evrov, je povzel Dušan Šiško (SNS). "Trenutna oblast je zelo širokogrudna, na mizi so milijarde in ljudje še vedno niso zadovoljni," je ugotovil. Nezadovoljen je predvsem, ker je EU v odzivu na zdravstveno krizo popolnoma odpovedala, saj enotnih ukrepov za vse države članice ni.

Na slabo voljo in napetost je opozoril tudi Brane Golubovič (LMŠ). Že poleti je bilo jasno, da bo drugi val povzročil socialne stiske, zato bi morala vlada pripraviti načrt, kdo, kdaj in pod kakšnimi pogoji bo dobival pomoč. Ker tega ni storila, zdaj DZ s sedmim protikoronskim zakonom sprejema različne solidarnostne dodatke, tudi za nazaj, ni pa znano, kako je vlada določila upravičence, je dejal.

Težava vlade po besedah Janija Prednika (SD) je prepričanje, da bo težave rešila z metanjem denarja skozi okno. "Dokler iz ulice sliši vzklike hvaležnosti, je prepričana v svoje dobro delo. Zato je tudi tokratni paket napolnjen s solidarnostnimi dodatki za razne ranljive skupine," je dejal. A sprašuje se, ali je taka oblika pomoči res najboljša in smo res zajeli vse najbolj prizadete zaradi epidemije.

Miha Kordiš (Levica) je opozoril, da se ukrepi prilagajo apetitom vlade po oblasti in prijateljem okoli nje. Vlada bolj kot ukrepe proti epidemiji sprejema ukrepe, s katerimi si želi podrediti državo, je dejal. Opozoril je, da marsikatera družbena skupina solidarnostnega dodatka ne bo prejela, za marsikatero pa so predvideni dodatki prenizki.

Gregor Perič (SMC) je solidarnostne dodatke različnim skupinam prebivalstva zagovarjal z besedami, da so namenjeni reševanju stisk in zasledujejo svoj namen. "Zato jih bomo v SMC seveda tudi danes podprli," je sklenil.

Zakon bodo podprli tudi v poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window