Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zaradi omejitev v javnem potniškem prometu širitev upravičenosti do sanitetnih prevozov bolnikov

torek, 29.12.2020

Ljubljana, 29. decembra (STA) - Vlada je dopolnila odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja covida-19, s katerim bo zavarovanec upravičen do sanitetnega prevoza za dostop do bolnišnice ali zdravstvenega doma, tudi če ne gre za nujen primer oz. nepokretnost osebe. Tak ukrep je veljal že v spomladanskem epidemičnem valu.

Za začasni ukrep se je vlada odločila zaradi okrnjene dostopnosti do javnega potniškega prometa v času epidemije, kar pa zavarovanim osebam otežuje prihod k izvajalcu zdravstvene dejavnosti, prevoz z osebnim avtomobilom, če bi vozilo upravljal kdo drug, pa bi bil lahko škodljiv zaradi morebitne okužbe.

Tako bodo zavarovanci lahko v času prepovedi javnega prevoza uveljavljali pravico do sanitetnega prevoza, če ga bodo potrebovali za izvedbo zdravstvene storitve in za prevoz ne bodo uporabili osebni avtomobil ali avtotaksi prevoza. Če pa bo zavarovanec potoval z osebnim vozilom ali taksijem, pa ima v skladu s pravili pravico do povračila prevoznih stroškov, piše v dopolnitvi odloka, ki ga je danes vlada sprejela dopisno.

Nalog za sanitetni prevoz izda izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe ali napotni zdravnik. V času trajanja ukrepa zdravnik za odreditev prevoza ne bo ugotavljal, ali je zavarovana oseba do njega upravičena iz zdravstvenih razlogov, temveč prevoz odredi, ker je javni potniški promet okrnjen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window