Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vesel: V povzetku osnutka revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme le delne informacije

sreda, 6.1.2021

Ljubljana, 06. januarja (STA) - Računsko sodišče razen revidirancem ni nikomur posredovalo osnutka revizijskega poročila glede nabave zaščitne zaradi epidemije covida-19, povzetek katerega je danes objavilo Delo, je za STA zatrdil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Kot je še ocenil, gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij.

Računsko sodišče je osnutek poročila izdalo konec decembra, vsebina ugotovitev revizorjev pa ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila.

Na računskem sodišču so po Veselovih besedah zato precej nezadovoljni, da je osnutek, ki sicer ni objavljen, domnevno prišel v javnost. "To se je lahko zgodilo samo zaradi neprofesionalne in nekorektne kršitve zaupnosti po zakonu o računskem sodišču s strani revidirancev. Zagotavljam, da ga računsko sodišče ni podalo nikamor in ga ne bo," je Vesel dejal v izjavi za STA.

Zaradi današnjega poročanja o osnutku poročila je po njegovih besedah lahko ogrožena samo integriteta revidirancev, ne pa računskega sodišča.

Po njegovi oceni gre pri poročanju Dela, kot ga je uspel prebrati, za precej enostranski prikaz. "V revizijskem poročilu bo napisano še mnogokaj," je poudaril.

Razčiščevalne sestanke, na katerih bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča, bodo po Veselovih navedbah izvedli v kratkem. "To bo tudi najbolj korekten način, in ne medijsko predstavljanje delnih informacij, ki pravzaprav ne predstavljajo ne povzetka ne mnenja v osnutku," je bil jasen. Pričakuje, da bo revizijsko poročilo izdano čim prej, predvidoma v februarju.

V osnutku revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme je po poročanju časnika Delo sicer navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Po oceni računskega sodišča ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi.

Ob izdaji osnutka poročila je Vesel v izjavi za medije med drugim dejal, da so policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.

Na današnje poročanje o osnutku poročila se je že odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ocenil je, da je "sedaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene".

Na ministrstvih za gospodarstvo, za zdravje in za obrambo pa bodo osnutek najprej preučili in se nanj v roku tudi odzvali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window