Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po osnutku revizijskega poročila nabave zaščitne opreme neučinkovite (zbirno)

sreda, 6.1.2021

Ljubljana, 06. januarja (STA) - V osnutku poročila računskega sodišča o nakupu zaščitne opreme je po poročanju Dela navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Predsednik sodišča Tomaž Vesel pravi, da gre le za delne informacije. Po oceni ministra Zdravka Počivalška pa je jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji neutemeljene.

Po poročanju Dela je v dokumentu, ki so ga pred dnevi poslali revidirancem, popisano ravnanje vseh deležnikov pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19, skupna ugotovitev pa je, da ravnanje vlade ni bilo učinkovito.

Revizorji so preverjali učinkovitost nabav, pri čemer so po navedbah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela upoštevali dejstvo, da so nakupi potekali v res izrednih okoliščinah. Kot je po poročanju Dela razvidno iz dokumenta, je računsko sodišče med drugim ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata 13. marca znašla ob praznih skladiščih, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe.

"Izvedba ocenjevanja potreb po opremi tudi zato ni bila učinkovita," so po poročanju Dela navedli v osnutku. Kot so pojasnili, podlage niso omogočale učinkovitega ravnanja revidirancev pri izvajanju ocenjevanja potreb, saj ni bilo vnaprej povsem nedvoumno jasno, kdo je pristojen za določitev vrste potreb, kdo in kako zbira podatke o zalogah opreme ter kdo in kako naj ocenjuje količinske potrebe po določenih vrstah opreme.

Prav tako po njihovih ugotovitvah ni bilo vnaprej povsem jasno, kdo določi metodologijo za določanje potrebnih količin opreme, ki jo je treba dodatno nabaviti.

Računsko sodišče je ocenilo, da je ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) sicer učinkovito in celovito spremljalo razvoj širjenja koronavirusa, vendar pa ni nemudoma pristopilo k ugotavljanju zalog in k sistematičnemu ocenjevanju potreb po urgentnih nabavah opreme. Opozorilo je tudi, da zavod za blagovne rezerve sploh ni vodil podatkov o zalogah na ustrezen način, saj jih je vodil po vrednosti zalog, ne pa po vrsti in količini opreme.

Na zavodu za blagovne rezerve so to ugotovitev označili za napačno. Glede tega bodo zaprosili za pojasnilo. "Zavod je vzpostavil dnevno ažuriran in maksimalno transparenten seznam vseh podpisanih pogodb v realizaciji. Na tej podlagi so bile sproti vidne vrednosti zalog in vse količine opreme," so na zavodu pojasnili v današnjem odzivu.

Napovedali so, da bodo na osnutek revizijskega poročila odgovorili v skladu s predvidenimi roki. Kot so pojasnili v odzivu za STA, je zavod dobil štiri priporočila, ki pa so jih z novim vodstvom že vzpostavili in izpolnili.

Po ugotovitvah računskega sodišča ocena potreb po zaščitni opremi zunaj zdravstva, ki jo je pripravila uprava za zaščito in reševanje, ni bila usklajena, saj je bilo poročanje o potrebah posameznih subjektov neenotno. Vloga gospodarskega ministrstva pri izvedbi nabav po oceni računskega sodišča ni bila jasna, ministrstvo naj bi aktivnosti podpore zavodu za blagovne rezerve izvajalo brez pooblastil in netransparentno.

Osnutek revizije je po poročanju Dela sklenjen z ugotovitvijo, da so za neučinkovitost postopkov nabav poleg zavoda za blagovne rezerve soodgovorni tudi vlada, uprava za zaščito in reševanje ter gospodarsko ministrstvo, soodgovorna pa je tudi medresorska skupina, ki je skrbela za sprejemanje, pregled in vrednotenje ponudb.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi glede osnutka poročila danes ocenil, da je "sedaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene". Veseli ga, da se bo zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila.

Tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije kot osnutek poročila računskega sodišča po njegovih navedbah govorita o veliki sistemski zmedi. Njuna priporočila bodo po Počivalškovih besedah zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej. Ob tem je minister poudaril, da z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujejo.

Zato je zelo razočaran nad opozicijo, s katero so bili v prejšnji vladi partnerji. "Grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade," je ocenil. Dodal je, da ga veseli, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da ga bo poročilo računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC.

Na ministrstvih za gospodarstvo, za zdravje in za obrambo pa bodo osnutek najprej preučili in se nanj v roku tudi odzvali.

V LMŠ, ki je v prejšnji vladi vodila zdravstveni resor, so danes navedli le, da pri poročilu računskega sodišča niso sodelovali, niso bili vključeni v njegovo pripravo in niso seznanjeni z vsebino, zato ga ne morejo komentirati.

Računsko sodišče je sicer osnutek poročila izdalo konec decembra, vsebina ugotovitev revizorjev pa ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila. Na računskem sodišču so po Veselovih besedah zato precej nezadovoljni, da je osnutek, ki sicer ni objavljen, domnevno prišel v javnost. Vesel je za STA zatrdil, da ga računsko sodišče razen revidirancem ni nikomur posredovalo.

Ocenil pa je, da gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij. Razčiščevalne sestanke, na katerih bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča, bodo po Veselovih navedbah izvedli v kratkem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window