Navigacija
Portal TFL

STA novice / Podjetniki za podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo

četrtek, 7.1.2021

Ljubljana, 07. januarja (STA) - Klub slovenskih podjetnikov glede na zaostrene razmere in še kar trajajočo epidemijo vladi predlaga podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju najmanj do 31. marca z možnostjo še dodatnega podaljšanja. Ukrep se skladno s šestim protikoronskim zakonom izteče konec januarja.

"Glede na zelo zaostrene razmere in še kar trajajočo epidemijo, zaradi katere je z vladnim odlokom številnim dejavnostim poslovanje onemogočeno ali omogočeno v bistveno zmanjšanem obsegu, v Klubu slovenskih podjetnikov predlagamo, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju podaljša najmanj do 31. marca z možnostjo podaljšanja, v kolikor se ugotovi, da je epidemiološka slika tako slaba, da še ne dopušča odprtje večine dejavnosti, zaprtih z vladnimi odloki," so zapisali v klubu.

Ob tem pozivajo, da se odločitev sprejme čim prej, da bodo podjetja informacije prejela pravočasno in da ob koncu meseca ne bi prišlo do prevelikega odpuščanja zaposlenih.

Kot so zapisali, so se epidemiološke razmere v državi po novoletnih praznikih poslabšale, zaradi česar je vlada že podaljšala veljavnost nekaterih odlokov, sproščanja ukrepov pa, kot so dodali, žal še ni na vidiku.

"Zaradi navedenega se podjetja odločajo za uporabo ukrepa čakanja na delo. Res je, da ta ukrep omogoča že sam zakon o delovnih razmerjih, vendar podjetja v tem primeru niso upravičena do delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju, kot je to omogočal ukrep iz protikoronskih paketov," so dodali v klubu podjetnikov. Opozorili so, da podjetja, ki ne smejo poslovati, nimajo nikakršnih prihodkov, večino sredstev, ki so jih imela privarčevana iz prejšnjih obdobij, pa so porabila že lani.

"V primeru, da ukrep povračila nadomestila plače za delavce na čakanju ne bo podaljšan, se lahko pričakuje množična odpuščanja, najprej v panogah, ki so zaprte zaradi vladnih odlokov in kasneje tudi drugih panog, ki so zaradi epidemioloških razmer hudo prizadete," so še posvarili v pozivu, ki so ga naslovili na premierja Janeza Janšo, ministre za delo, gospodarstvo in finance ter na vodjo vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo Mateja Lahovnika.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window