Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vrhovno sodišče razširilo nabor zadev, o katerih sodišča odločajo v neomejenem obsegu

petek, 8.1.2021

Ljubljana, 08. januarja (STA) - Od danes sodišča v neomejenem obsegu poslujejo tudi v individualnih sporih o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja, v sporih o pravicah na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti ter v sporih o pravici do denarne socialne pomoči.

Tako je določila sprememba odredbe o posebnih ukrepih na področju pravosodja zaradi epidemije, ki jo je v četrtek v uradnem listu objavilo vrhovno sodišče.

Po omenjeni odredbi namreč sodišča od 16. novembra poslujejo v omejenem obsegu in obravnavajo le nujne zadeve ter kazenske zadeve, v katerih bi kazenski pregon zastaral v šestih mesecih od uveljavitve odredbe. Zdaj so, kot rečeno, zadevam, o katerih sodišča odločajo v neomejenem obsegu, dodani še individualni spori, povezani z delovnim razmerjem, socialni spori o pravicah s področja zavarovanj in spori o pravici do denarne socialne pomoči.

Novembra izdana odredba še določa, da se med nujne zadeve ne štejejo menični in čekovni protesti ter menične tožbe, popis zapustnikovega premoženja, zadeve za odvzem premoženja nezakonitega izvora po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ter upravni spori po zakonu o informacijskem pooblaščencu, po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po zakonu o kmetijskih zemljiščih in po zakonu o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja.

Določa tudi, da v času omejenega poslovanja sodišč procesni roki v nenujnih zadevah ne tečejo.

Končna določba odredbe je določala, da omejeno poslovanje sodišč velja do preklica, v četrtek objavljena sprememba pa je določila, da bo odredba veljala do konca januarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window