Portal TFL

STA novice / Sodišče tudi v ponovljenem postopku ugotovilo protipravnost pri izročitvi kamerunskega državljana Hrvaški

ponedeljek, 11.1.2021

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Upravno sodišče je tudi v ponovljenem postopku ugotovilo, da je Slovenija ob predaji državljana Kameruna avgusta 2019 hrvaškim varnostnim organom ravnala protipravno. Po navedbah sodišča je kršila njegovo pravico do prepovedi kolektivnih izgonov, pravico do prepovedi mučenja in pravico do dostopa do azilnega postopka. Sodba še ni pravnomočna.

Upravno sodišče je v ponovljenem postopku ugotovilo, da je Slovenija protipravno ravnala s tem, ko je avgusta 2019 po skrajšanem postopku na podlagi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o izročitvi in sprejemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito, državljana Kameruna predala hrvaškim varnostnim organom.

Državljan Kameruna je na begu pred preganjanjem in je želel v Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito. Ves čas postopka, odkar je bil s strani slovenske in hrvaške policije izgnan v BiH, je "tam ujet v vedno bolj nečloveških razmerah, kjer se situacija vsakodnevno slabša", so sporočili iz civilne iniciative Infokolpa, ki je opozorila na sodbo.

Upravno sodišče je v ponovljenem postopku odločilo, da mora Slovenija po pravnomočnosti sodbe tožniku brez odlašanja dovoliti vstop v Slovenijo in vložitev prošnje za mednarodno zaščito. Glede odškodninskega zahtevka je tožnika napotilo na pravdo.

Protipravno ravnanje Slovenije je upravno sodišče ugotovilo že v junija lani izdani sodbi, na katero se je ministrstvo za notranje zadeve pritožilo.

Vrhovno sodišče je zaradi nerazumljivosti prejšnje sodbe in drugih postopkovnih razlogov takratno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v novo odločanje. Vsebinsko se vrhovno sodišče do razlogov sodbe še ni opredelilo, so navedli pri civilni iniciativi Infokolpa.

V kolektivu Infokolpa pozdravljajo odločitev upravnega sodišča v ponovljenem postopku in poudarjajo, da je to zgodba enega izmed tisočih ljudi, ki so "še vedno - skoraj vsak dan - izročeni v roke brutalni hrvaški policiji". Samo lani je bilo po podatkih iniciative takšnih primerov več kot 10.000.

Ministrstvo za notranje zadeve in policijo pozivajo, da prenehata s praksami, ki po navedbah iniciative ogrožajo človeška življenja in ljudi neposredno izpostavljajo nasilju in nečloveškim bivanjskim razmeram.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window