Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nova izjava za mesečni temeljni dohodek že na voljo

ponedeljek, 11.1.2021

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Na portalu eDavki in prek mobilne aplikacije eDavki je že omogočena oddaja izjave za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za novo trimesečno obdobje. Samozaposleni, družbeniki, kmetje in verski uslužbenci jo lahko vložijo najpozneje do 31. marca.

Samozaposleni, kmetje in družbeniki so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že oktobra, novembra in decembra lani, pred kratkim pa je vlada ukrep podaljšala še za tri mesece, do konca letošnjega marca.

Pogoj je opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra 2020 ter padec prihodkov v lanskem letu za 20 odstotkov glede na leto 2019. Temeljni dohodek je v skladu s petim protikoronskim zakonom za samozaposlene določen v višini 1100 evrov mesečno oz. 400 evrov manj za samozaposlene v kulturi.

Dodatno so v skladu s sedmim protikoronskim zakonom do mesečnega temeljnega dohodka za zadnje tri mesece leta 2020 upravičeni verski uslužbenci. Prejmejo lahko po 700 evrov mesečno.

Upravičenci, ki bodo izjavo vložili do konca tega meseca, lahko prvo izplačilo pričakujejo do 10. februarja. Na Fursu ob tem opozarjajo, da je treba za uveljavljanje ukrepa mesečnega temeljnega dohodka imeti poravnane vse zapadle davčne in nedavčne obveznosti na dan vložitve izjave.

Vlada je do konca marca podaljšala tudi ukrep delnega povračila izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Ta ukrep lahko samozaposleni, družbeniki in kmetje koristijo v primeru, da ne zaprosijo za mesečni temeljni dohodek, obrazec pa je v eDavkih na voljo že od prejšnjega tedna.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window