Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor v šestem protikoronskem zakonu ne vidi kršitev ustave

sreda, 13.1.2021

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Odbor DZ za finance se je na današnji seji seznanil s pobudo za oceno ustavnosti šestega protikoronskega zakona v delu, ki govori o akreditacijah visokošolskih zavodov. Mnenje, da ta določba ne sodi med interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije covida-19, je zavrnil.

DZ je šesti protikoronski zakon sprejel novembra lani. V njem so zapisani interventni ukrepi za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 v vrednosti ene milijarde evrov, kot je denimo delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Z eno od določb se podaljšuje rok, do katerega si morajo visokošolski zavodi urediti akreditacije, kar je predmet danes obravnavane ustavne presoje.

Da ta določba v interventni zakon ne sodi, je več poslancev opozarjalo že v postopku sprejemanja zakona novembra lani. Decembra je nato redni profesor na Univerzi v Mariboru Danijel Rebolj na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo njene skladnosti z ustavo. Spremembe akreditacije visokošolskih zavodov niso niti utemeljen niti nujen ukrep za odpravo posledic epidemije covida-19, je zapisal v njej.

Damir Orehovec z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je opozoril, da predlagatelj ustavne pobude ni navedel nobenih vsebinskih razlogov, ki bi potrjevali neskladnost omenjene določbe z ustavo. Ustavno sodišče naj zato zadevo zavrže, je pozval člane odbora.

Drugačnega mnenja je Maša Kociper (SAB). "Že takrat smo se vsi zgražali nad tem in zdaj imamo možnost, da ustavno sodišče pove, ali je bila storjena napaka ali ne," se je spomnila na postopek sprejemanja zakona v DZ.

Kot je opozorila, je omenjena določba pisana na kožo Novi univerzi iz Ljubljane, ki si pet let ni bila sposobna urediti akreditacije. "Zdaj pa se je znašla v tako pomembnem zakonu, ki pomaga preživeti gospodarstvu in državljanom," je dejala.

Da takšne vsebine ne sodijo v interventne zakone, je opozoril tudi Igor Peček (LMŠ). Primož Siter (Levica) pa je dodal, da ukrep ni na noben način nujen ter nima povezave z epidemijo covida-19 in tudi ne z ohranjanjem države pri življenju ali reševanjem socialnih stisk. "Gre za uslugo vladne stranke svojim prijateljem," je dejal.

Medtem je Monika Gregorčič (SMC) opozorila na nevarnost, da bi bil ogrožen študijski proces in status 11.000 do 12.000 študentov, če rok za ureditev akreditacij ne bi bil podaljšan. Vlagatelja pobude za presojo ustavnosti pa je označila za simpatizerja Levice.

Zakonodajno-pravna služba DZ bo zdaj za ustavno sodišče pripravila stališče, v katerem bo zapisano, da je zahteva za ustavno presojo določbe o akreditacijah visokošolskih zavodov po oceni DZ neutemeljena, prav tako predlog za začasno zadržanje njenega izvajanja.

Ustavno sodišče je v zadnjih mesecih prejelo še več pobud za presojo ustavnosti nekaterih protikoronskih zakonov oz. njihovih določb. Ena od njih se nanaša na izključitev uporabnikov državnega in občinskih proračunov ter tujih predstavništev iz izplačila kriznega dodatka zaposlenim z do dvakratnikom minimalne plače, ki je zapisano v sedmem protikoronskem zakonu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window