Navigacija
Portal TFL

STA novice / Hitre teste morajo v podjetjih izvajati zdravstveni delavci

sreda, 13.1.2021

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Podjetja lahko v skladu s sedmim protikoronskim zakonom od države dobijo pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da mora biti testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in s strani usposobljenega zdravstvenega osebja.

V skladu z zakonom so do pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega upravičene pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge. Izplačevala jo bo Finančna uprava RS na podlagi posebne vloge, ki bo v njenem informacijskem sistemu predvidoma dostopna v četrtek, oddati pa jo bo treba najpozneje do 30. januarja.

Vlada je subvencioniranje nakupa hitrih testov v sedmi protikoronski zakon vključila s ciljem zagotoviti ustrezno zaščito pred okužbami in širjenjem virusa. Po njenih ocenah bo ponujeni znesek zadoščal za nakup petih testov na zaposlenega.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so danes pojasnili, da lahko ukrep testiranja na prisotnost novega koronavirusa pri delodajalcih uvrstimo med ukrepe zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

Delodajalci sprejemajo ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na podlagi ocene tveganja. V primeru spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na to oceno, kar nevarnost za okužbo z novim koronavirusom nedvomno je, opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe.

V določenih dejavnostih in delovnih procesih že imajo s predpisi predvideno testiranje posameznih skupin delavcev oz. testiranje v posebej opredeljenih primerih. Delodajalci, ki jih k temu neposredno ne zavezujejo interventni predpisi, pa lahko v oceni tveganja predvidijo tudi testiranje delavcev na prisotnost virusa.

Potrebo po testiranju in ustrezen način njegovega izvajanja delodajalec določi v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu, tako da je testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in s strani usposobljenega zdravstvenega osebja, so podčrtali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window