Navigacija
Portal TFL

STA novice / Več okoliških držav zaradi pandemije spreminja režim na mejah (zbirno)

sreda, 13.1.2021

Berlin/Dunaj/Zagreb, 13. januarja (STA) - Več evropskih držav v bližini Slovenije, med njimi Hrvaška, Avstrija in Nemčija, uvaja nove režime prehajanja meja z namenom boljšega nadzora nad novim koronavirusom, vključno z bolj nalezljivimi novimi sevi. Britanski sev se je doslej razširil v okoli 50 držav, tudi na Madžarsko. Medtem se nadaljuje cepljenje proti covidu-19.

Med državami, ki napovedujejo spremembe na mejah, je Hrvaška, ki bo v petek podaljšala prepoved začasnega vstopa v državo, ko gre za neobvezna potovanja. Obenem bodo uvedli nekatere posebne ukrepe za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa. Za zdaj sta na seznamu Združeno kraljestvo in Južna Afrika.

Potniki iz teh držav bodo pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen test PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kljub temu bodo morali v obvezno karanteno ali samoizolacijo za 14 dni. Karanteno bo mogoče skrajšati, če bo po sedmih dneh opravljen nov test PCR, ki bo negativen.

Na Hrvaško, kjer je število covidnih bolnikov v bolnišnicah prvič po skoraj dveh mesecih upadlo pod 2000, trenutno prihaja veliko ljudi, ki dostavljajo humanitarno pomoč ali prihajajo kot prostovoljci na pomoč pri sanaciji po nedavnem potresu. V državo bodo lahko vstopili ob soglasju nacionalnega štaba civilne zaščite, kar pomeni, da ne bodo potrebovali negativnih testov.

Za vstop v Avstrijo, kjer se bodo otroci v šole namesto 18. začeli vračati 25. januarja, pa bo od petka obvezna registracija na spletu. Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus.

Tudi Nemčija se je odločila za zaostritev ukrepov na mejah. Tako bodo morali vsi, ki so bili v zadnjih desetih dneh v državi s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija, od četrtka najkasneje 48 ur po vstopu v Nemčijo predložiti negativen izvid testiranja.

Pri prihodih z območij z izredno visoko incidenco ali novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa, bo treba negativen izvid testa predložiti že pred vstopom v Nemčijo. Že zdaj pa velja, da morajo tisti, ki pridejo v Nemčijo s tveganih območij, v karanteno.

Nemčija tako kot druge države po svetu upa, da ji bo uspelo pandemijo covida-19 poleg z ukrepi obrzdati tudi s cepljenjem. Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je sicer znova zavrnil možnost obveznega cepljenja.

V zadnjih dneh se brani tudi pred očitki, da cepljenje proti covidu-19 poteka prepočasi in da Nemčija ni naročila dovolj odmerkov cepiva. Poudaril je, da proizvajalci cepiva še ne morejo dohajati povpraševanja ter izrazil podporo Evropski komisiji, ki usklajuje nabavo cepiva v EU. Nemčija se je po kritikah za nakup cepiva dodatno dogovorila še s podjetjem BioNTech.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je tovrstne prakse držav članic obsodila in poudarila, da spodkopavajo skupna evropska prizadevanja za nabavo cepiva. Nemčije sicer pri tem ni izrecno izpostavila.

O tem so govorili tudi ministri EU za zdravje. Po besedah portugalske ministrice Marte Temido so se strinjali, da je enotnost najboljša rešitev za vse.

Kiriakidesova je spodbudila članice EU, naj Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) vsaj dvakrat na teden poročajo o poteku cepljenja proti covidu-19, saj bo le tako mogoče ustrezno usklajevati ukrepanje in prepoznati izzive.

Članice EU nadaljujejo cepljenje, največ ljudi - okoli 750.000 - so doslej cepili v Italiji, kjer je stroka priporočila podaljšanje izrednih razmer do julija. Vlada pa se je kasneje zavzela za podaljšanje do konca aprila.

Cepljenje proti covidu se začenja oziroma nadaljuje tudi drugod po svetu. Ruski predsednik Vladimir Putin je pooblastil pristojne oblasti, da pripravijo vse potrebno za začetek množičnega cepljenja ruskega prebivalstva prihodnji teden.

Minister za zdravstvo ZDA Alex Azar pa je medtem napovedal hitrejše sproščanje rezerv cepiva proti, kar so zahtevali številni guvernerji zveznih držav. Doslej so v ZDA s prvim odmerkom cepiva Pfizer ali Moderna cepili le 9,3 milijona ljudi, zvezne države pa so dobile skupaj 27,7 milijona odmerkov.

Podobno kot zgoraj omenjene evropske države režim na meji zaostruje tudi Japonska, prepovedali bodo vstop vsem tujcem, ki nimajo bivališča v državi. Poleg tega so tam izredne razmere zaradi epidemije razširili še na sedem regij. Veljale bodo v enajstih od skupno 47 prefektur v državi. Izredne razmere so razglasili tudi v kitajski provinci Heilongjiang.

Na Japonskem so sicer pred dnevi potrdili novi sev koronavirusa, ki bi lahko vplival na odziv imunskega sistema, vendar ga je treba še preučiti, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Britanski sev koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od drugih, so doslej potrdili v okoli 50 državah in ozemljih, tudi na Madžarskem. Sev, ki so ga odkrili v Južni Afriki, pa se je razširil v 20 držav.

Na svetu se je doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo okoli 91,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je 1,97 milijona. Država z največjim številom okužb z novim koronavirusom na milijon prebivalcev je trenutno Irska. Po podatkih oxfordske univerze imajo v tej državi 1288 primerov okužbe na milijon prebivalcev, s čimer se uvršča na prvo mesto pred Češko in Slovenijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window