Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svet Zpiza ni za odpravo sporne določbe o odpuščanju starejših delavcev

sreda, 20.1.2021

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Svet pokojninskega zavoda, ki je na pobudo predstavnikov sindikatov danes obravnaval sedmi protikoronski zakon in njegovo določbo o odpuščanju starejših, ni sprejel predlaganega sklepa pobudnikov. Z njim bi pozvali k odpravi teh določb v primeru ugotovitve, da negativno vplivajo na vzdržnost pokojninske blagajne. Za je bilo 11 članov in proti 14.

Predstavniki sindikatov so v pobudi za sklic današnje izredne seje sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), ki jo je predstavila Lidija Jerkič, ocenili, da je omenjena zakonska določba ustavno sporna. V skladu z njo bo namreč delavce s pogoji za starostno upokojitev mogoče odpustiti brez navedbe razloga. Določba očitno diskriminira na podlagi osebne okoliščine, kar starost je, znižuje pravice starejših delavcev in ogroža njihovo socialno varnost. Poleg tega po njihovi oceni pomembno posega v delovanje zavoda po finančni, organizacijski in kadrovski plati.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je očitke zavrnil in dejal, da je "realnost ravno nasprotna". Ukrep je bil po njegovih besedah v zakonodajnem postopku vključen v zakon po intenzivnem demokratičnem procesu v DZ z utemeljitvijo, da bo predstavljal hiter odgovor na dogajanje na trgu dela, kjer je vse več brezposelnosti zlasti med mladimi.

Ne gre za ogrožanje socialnega položaja starejših in za prisilno upokojevanje, je poudarila tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj. Predvidene so odpravnine, ukrep pa je glede na dodatno zaostrovanje pri zaposlovanju mladih zaradi epidemiološke krize primeren, je ocenila.

Predstavnik sindikatov v svetu Aljoša Čeč je v razpravi izrazil razočaranje nad njunim nastopom, saj po njegovem mnenju nista odgovorila na vprašanje, kakšni bodo vplivi novih členov zakona na pokojninsko blagajno. Upokojencev bo več, zavarovancev posledično manj, spremenile pa se bodo tudi druge predpostavke, na katerih temelji sprejeti finančni načrt zavoda in bo potreben njegov rebalans, je dejal. Pogrešal je tudi izračune finančnih posledic, ki jih po njegovih besedah niti ministrstvo za delo niti ministrstvo za finance nista predložila.

V vrstah delodajalcev in upokojencev pa so bili drugačnega mnenja. Mladi pozno vstopajo na trg dela, "delali bodo do 70. leta starosti, če bodo sploh dosegli 40 let pokojninske dobe," je dejala predstavnica upokojencev Anka Tominšek. Po njenem mnenju ni res, da sedmi protikoronski zakon skuša poudarjati starizem. "To so floskule oz. populizem," je menila.

Igor Antauer pa je kot predstavnik delodajalcev izpostavil, da zakon dopušča možnost odpuščanja za delavce s pogoji za starostno upokojitev, ni pa nujno, da se bo delodajalec tudi res odločil za to. "Ne strašite starejših delavcev, da bodo odpuščeni zaradi starosti, ne pa zato, ker jih delodajalec ne potrebuje," je pozval predstavnike sindikatov.

Medtem ko člani sveta niso sprejeli sklepa glede odprave dela zakona, pa so z večino glasov pozvali k analizi učinkov izpostavljene določbe na dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema in na dostojno nadomestitveno razmerje med plačami in pokojninami.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež je ob tem pojasnil, da vsem delavcem s pogoji za starostno upokojitev ne bo prenehalo delovno razmerje. Po njegovih besedah je "potencialnih kandidatov" dobrih 9000, finančni učinek za to število pa bi za devet mesecev letošnjega leta in ne za celo leto znašal 110 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window