Navigacija
Portal TFL

STA novice / Upokojevanje starejših delavcev v četrtek na ustavno sodišče

sreda, 20.1.2021

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Sindikati bodo določbe o upokojevanju iz sedmega protikoronskega zakona, ki ga je DZ sprejel konec lanskega leta, v četrtek vložili v ustavno presojo. Vidijo jih kot prisilno upokojevanje starejših delavcev, podrobnosti pa bodo predstavili dopoldne na novinarski konferenci.

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 določa, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, odpove delovno razmerje brez navedbe utemeljenega razloga.

Te določbe so bile deležne kritike, še predem je predlog sedmega protikoronskega zakona prišel v parlamentarni postopek, in opoziciji jih je uspelo na seji matičnega odbora DZ za finance iz zakonskega besedila črtati. Vendar so jih poslanci na plenarni seji DZ na predlog SDS in NSi vanj vrnili. Dodali so le člen, da ima delavec v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi pravico do odpravnine.

Sindikati vztrajajo, da je sedmi protikoronski zakon v tem delu diskriminatoren in ustavno sporen. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je tako kmalu po njegovi uveljavitvi napovedala, da bodo predlagali ustavno presojo in začasno zadržanje izvajanja spornih določb.

O posegih v delovno zakonodajo brez sodelovanja socialnih partnerjev so sindikati obvestili tudi Evropsko komisijo. Sprejeta rešitev namreč pomeni sistemsko sprememb zakona o delovnih razmerjih in ne ukrepa za reševanje posledic epidemije, opozarjajo.

Na ministrstvu za delo kritike zavračajo in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Kot je v začetku meseca dejal minister za delo Janez Cigler Kralj, gre za nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. "Vem, da je tudi nekaj nasprotovanja temu ukrepu, a gre večinoma tudi za napačno interpretacijo," je dodal.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, se prav tako zdi sprejemljiva gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. "Ne gre za prisilno upokojevanje," je dejal na današnjem poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (Amcham Slovenija). Gre le za to, da se bo delodajalec z delavcem, ki bi se lahko upokojil, o nadaljevanju njegovega dela dogovoril, je pojasnil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window