Navigacija
Portal TFL

STA novice / OZS z vrsto predlogov vladi za osmi protikoronski zakon

sreda, 20.1.2021

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na vlado naslovila predloge ukrepov za osmi protikoronski zakon, ki je v pripravi. Poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo, kritja fiksnih stroškov in povračila celotnega nadomestila plače je med predlogi OZS tudi nadomestilo za izpad prometa zaprtim podjetjem, so sporočili iz zbornice.

"Glede na to, da so nekatera podjetja na podlagi odloka zaprta že več mesecev, so izgube v tem času ogromne. Zato bi morali po vzoru Avstrije najti rešitev, kako bi tem podjetjem povrnili vsaj delno nadomestilo za izpad prometa. Okrevanje po epidemiji bo dolgotrajno, obrtniki in podjetniki pa so brez rezerv, saj so te pošle že v prvem valu. Vsakršna dodatna finančna pomoč bo zato več kot dobrodošla v fazi okrevanja," je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

V OZS vladi predlagajo, da se ukrep čakanja na delo podaljša do konca aprila, rok za izplačilo regresa za letni dopust za leto 2021 pa do konca leta. Pri kritju fiksnih stroškov predlagajo razširitev lestvice za kritje fiksnih stroškov in podaljšanje ukrepa do 30. junija.

Podjetjem, ki so zaprta na podlagi odloka, naj država v celoti krije stroške nadomestil plač, fiksne stroške in izpad prometa. Prav tako naj delodajalcem povrne celoten znesek plač in ne le bruto, saj delodajalci razlike 16,1 odstotka ne morejo kriti, zlasti ne tisti, ki jim je dejavnost v celoti ali bistveno onemogočena.

Do ukrepov pomoči naj bodo upravičeni tudi tisti davčni dolžniki, ki so to postali zaradi posledic epidemije. Pričakujejo tudi oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delavce, ki delajo, podobno kot je bilo to urejeno v drugem protikoronskem zakonu.

"Pomoč države za izvedbo hitrih testov je treba povečati na 100 evrov, poleg tega pa je nujno, da Nacionalni inštitut za javno zdravje prizna tudi karantene, odrejene v tujini," so navedli.

V OZS tudi vztrajajo, da podjetjem sploh ne bi bilo treba vračati državne pomoči, v kolikor so v letu 2020 uspešno poslovala. Podjetja je treba namreč spodbujati, da delajo dobro, ne pa da jih pri tem zaviramo s "kaznovalnim" ukrepom vračanja pomoči, menijo v OZS. Podjetja naj ta sredstva raje namenijo za razvoj podjetij ali nagrade zaposlenim.

Posebno obravnavo in ukrepe v osmem protikoronskem zakonnu pričakujejo tudi gostinci, saj je gostinstvo med najbolj prizadetimi panogami. Gostinci želijo nadomestilo za izpad prometa po avstrijskem vzoru, podaljšanje moratorijev za kredite vsaj do aprila 2022 in tudi poseben interventni zakon za turizem in gostinstvo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window