Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delovati začela Pravna mreža za varstvo demokracije

četrtek, 21.1.2021

Ljubljana, 21. januarja (STA) - Štiri nevladne organizacije in posamezniki so ustanovili Pravno mrežo za varstvo demokracije. Ta bo posameznikom in organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v postopkih, zagotavljala podporo pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje postopkov in praks, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

Kot so sporočili iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, bodo v pravni mreži demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo varovali tudi s pravnimi mnenji, stališči in pozivi. Pobuda poleg spletne platforme vključuje mrežo visoko usposobljenih pravnikov in odvetniških pisarn.

Nastanek pobude so spodbudile nesorazmerno visoke globe zaradi javnega udejstvovanja, kazenske in odškodninske tožbe z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike, pritiski na medije in civilno družbo ter grožnje in kaznovanje javnih uslužbencev, ki se odločijo spregovoriti, so zapisali. Vse našteto po njihovih besedah predstavlja grobo zlorabo prava.

Ustanoviteljice mreže so posamezniki in nevladne organizacije, ki združujejo pravno in zagovorniško znanje na področju spodbujanja k učinkovitejšem varstvu človekovih pravic in demokracije. Od organizacij so med ustanoviteljicami Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Zavod za kulturo raznolikosti, Danes je nov dan - Inštitut za druga vprašanja in Amnesty International Slovenija.

Mreža je med drugim vrhovno državno tožilstvo pozvala, da vloži vse napore v vložitev zahteve za varstvo zakonitosti zoper pravnomočne odločbe o prekrških, ki so bile izdane na podlagi neveljavnih predpisov.

Kot so zapisali v sporočilu, je mrežo mogoče finančno podpreti z donacijami preko spletne strani, kar bo mreži omogočilo trajnostno delovanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window