Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila predlog novele zakona o vodah

četrtek, 21.1.2021

Ljubljana, 21. januarja (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o vodah, s katero bi se med drugim lahko sredstva sklada za vode uporabila tudi za izvajanje javnih gospodarskih služb urejanja voda, če ne bi bilo dovolj drugih finančnih virov. Predvidne so tudi spremembe glede pristojnosti za odločanje o posegih na priobalnih zemljiščih.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, predlog predvideva, da se bodo lahko sredstva sklada uporabila tudi za izvajanje javnih gospodarskih služb urejanja voda, vendar le takrat, ko sredstev za financiranje teh nalog ne bo mogoče v celoti zagotoviti iz drugih finančnih virov.

Po navedbah ministrstva za okolje in prostor je takšna rešitev preglednejša, saj omogoča izvajanje cenovne politike na področju upravljanja z vodami v skladu s prejeto evropsko politiko do voda, ki zahteva od države članice povračilo stroškov za vse naloge, povezane z upravljanjem z vodami.

"Na ta način se potencialno, v primerih, ko se bo ta rešitev tudi dejansko izvajala, razbremeni tudi (integralni) državni proračun, saj se namensko zbrana sredstva za upravljanje z vodami tudi z namenom porabijo," so navedli.

O financiranju nalog izvajanja javnih gospodarskih služb iz sredstev sklada bo po predlogu odločala komisija sklada za vode, in sicer ob vsakokratnem konkretnem primeru in z upoštevanjem sprejetega programa porabe sredstev sklada.

Predlog novele se nanaša tudi na obravnavo predlogov za zožitev zunanje meje priobalnega pasu, in sicer se bo po predlogu pristojnost za odločanje o posegih v priobalna zemljišča in za vodenje postopkov za spreminjanje mej priobalnih zemljišč prenesla z vladne na raven ministrstva, in sicer z določitvijo odločanja o predlogih v okviru upravnih postopkov, in ne več s sprejemom vladne uredbe. S to spremembo bodo tudi posegi na vodnih in priobalnih zemljiščih urejeni ločeno v dveh členih in bolj pregledno, pravijo na ministrstvu.

Predlog novele naj bi poleg tega razbremenil vlado in s tem omogočil hitrejše reševanje vloženih predlogov oz. vlog, "kar bo za stranke oz. predlagatelje pomenilo, da se v luči odprave administrativnih ovir skrajšujejo oz. ukinjajo dosedanji dolgotrajnejši postopki sprejema uredbe na vladi, hkrati pa se stranke s tem istočasno tudi finančno in časovno razbremenjujejo".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window