Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v DZ pošilja predlog zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku

četrtek, 21.1.2021

Ljubljana, 21. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji za obravnavo v DZ pripravila predlog zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke, ki bo poseben javni zavod. Z zakonom naj bi ustrezno zaščitili otroke, ki so udeleženi v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali mladoletni storilci kaznivih dejanj.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, želijo s predlogom celovito in sistemsko urediti obravnavo mladoletnih oškodovancev in drugih žrtev kaznivih dejanj. Z namenom, da bi preprečili sekundarno viktimizacijo otrok, ki so oškodovanci ali priče, pa bodo z jasnimi izhodišči dopolnili obstoječo kazensko zakonodajo.

Procesne rešitve v predlogu stremijo k enotni in celoviti obravnavi otroka pri zaslišanju bodisi v vlogi oškodovanca bodisi v vlogi priče, pod določenimi pogoji pa tudi v vlogi storilca. Zasnovane so tako, da sodišče z odredbo za zaslišanje po pripravljenem zakonu odloči tudi o uporabi vseh ukrepov za varstvo otrokove duševne celovitosti, tako o izogibanju stikom z obdolžencem, uporabi prilagojenih prostorov, zaslišanju s pomočjo strokovnjaka in čim manjšem številu zaslišanj.

Ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletne priče je prav zmanjšanje števila zaslišanj. K temu cilju prispevajo vse prvine predlagane rešitve, ki so celovit pristop, krepitev pravic obrambe in hibridna izvedba procesnega dejanja zaslišanja, so prepričani na vladi.

Tako je predlagana ustanovitev hiše za otroke kot posebnega javnega zavoda, ki mu sodišče, podobno kot pri izvedenstvu, prepusti organizacijo in izvedbo zaslišanja, pri tem pa ohranja materialno-procesno vodenje samega zaslišanja.

Predlog otroku zagotavlja tudi krizno podporo in psihosocialno pomoč. Krizna podpora pomeni nudenje zlasti psihološke podpore ob zaslišanju in telesnem pregledu, psihosocialna pomoč pa trajnejšo obliko praktične, socialne in psihološke pomoči v obdobju po zaslišanju, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window