Navigacija
Portal TFL

STA novice / POPRAVEK: V Slovenijo od danes mogoče vračanje brez karantene po 12 urah zaradi vzdrževalnih del

petek, 22.1.2021

V naslovu, 1. in 3. odstavku vesti gre za zasebne objekte ali zemljišča v drugih članicah EU ali schengenskega območja (IN NE v Sloveniji) in gre torej za vračanje potnikov v Slovenijo po 12. urah (IN NE vstop za 12 ur). Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Ljubljana, 22. januarja (STA) - V Slovenijo bo od danes mogoče vračanje brez obvezne karantene za državljane članice Evropske unije ali schengenskega območja za vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču v kateri izmed članic EU ali schengenskega območja, kjer so opravljali vzdrževalna dela. V državo se bodo sicer morali vrniti v 12 urah po prehodu meje.

Vlada je odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 spremenila v sredo in med izjeme dodala tudi lastnike objektov in zemljišč v Sloveniji.

Vračanje v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost novega koronavirusa bo tako poslej mogoče za vse državljane članic EU ali schengenskega območja, ki se bodo po 12 urah vrnili iz katere od teh držav, kjer so opravljali varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali so odpravljali neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje.

Že od prejšnjega tedna je vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa možen za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem delu.

Vlada ostalih izjem glede prehajanja meje ali veljavnosti PCR in hitrih antigenskih testov (HAT) ter glede napotitve v karanteno na meji ni spreminjala. Tako v karanteno še vedno ni treba ob predložitvi negativnih rezultatov PCR testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali negativnega testa HAT, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. Test mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja. S testom, katerega izvid je negativen, je mogoče tudi prekiniti karanteno na domu, v katero napoti policija ob prečkanju meje osebo, ki pride iz države na rdečem seznamu.

Vlada je v sredo nekoliko spremenila tudi rdeči seznam držav, za katere je ob prihodu iz njih obvezna karantena (razen za navedene izjeme). Tudi ta seznam je začel veljati z današnjim dnem.

Izmed članic EU in schengenskega območja so na rdečem seznamu vse. Na rdečem seznamu ni zgolj grških Južnoegejskih otokov, Krete, Epirja in Jonskih otokov. Na rdečem seznamu tudi ni celotne Norveške, ampak administrativne enote Oslo, Rogaland, Trondelag in Viken.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window