Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sodniku Radonjiću ni priznal imunitete

sreda, 27.1.2021

Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ sodniku Zvjezdanu Radonjiću ni priznal imunitete in je zoper njega dovolil vodenje kazenskega postopka zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj obrekovanja in razžalitve. Tako je glasovalo 79 poslancev, eden je bil proti.

Zahtevo za odločitev o dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani Radonjića je podalo Okrožno državno tožilstvo v Celju. Kot matično delovno telo DZ je zahtevo obravnavala mandatno-volilna komisija, ki je DZ predlagala, naj imunitete sodniku ne prizna in dovoli vodenje kazenskega postopka.

Kot gre sklepati, gre za primer, ko je Radonjić februarja 2018 podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, pri čemer je kot sumljive navedel še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki. Zoper Radonjića je nato eden od sodnikov vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, ker naj bi drugim sodnikom neupravičeno očital podkupljivost.

Radonjiću je zaradi več težjih disciplinskih kršitev podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević izrekel začasni suspenz na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. Na izrečeni začasni suspenz se je avgusta pritožil.

Ker zakon določa, da se zoper sodnika, ki je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije, ne sme začeti kazenskega postopka brez dovoljenja DZ, se mora o tem, ali postopek dovoli, izreči DZ. Ta pri tem zaprosi za mnenje Sodni svet, ki je v konkretnem primeru decembra ocenil, da za pregon ni ovir.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window