Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada še brez soglasja k razpisu za vpis na fakultete, a po zagotovilih Janše ni ogrožen (dopolnjeno)

petek, 29.1.2021

Ljubljana, 29. januarja (STA) - Vlada še ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe, s čimer je po oceni ŠOS posegla v visokošolsko avtonomijo. Po mnenju vodstva ljubljanske univerze bi bil vpis na fakultete lahko ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal. Kot je navedel, je gradivo strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor.

Vlada na četrtkovi seji ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022. Zakon o visokem šolstvu sicer določa, da morajo visokošolski zavodi razpise za vpis objaviti najmanj šest mesecev pred začetkom študijskega leta, torej najpozneje 1. aprila. Vendar pa se čas kljub temu izteka, saj rokovniki prijavno-sprejemnega postopka rok objave razpisa za vpis določajo okoli 1. februarja.

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič ocenjuje, da bi ta vladna poteza lahko imela resne posledice, saj da bi bil lahko ogrožen vpis cele generacije na fakultete. Da je ogroženo tekoče vpisovanje na fakultete za letošnjo generacijo, so v sporočilu za medije opozorili tudi v Alternativni akademiji ter tudi drugi.

Predsednik vlade Janša je na Twitterju to zanikal. Kot je navedel, je bilo gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj in je strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor, ki za presojo potrebuje podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh. Iz seznama vladnih gradiv v obravnavi je sicer razvidno, da je bil predlog razpisa med gradivi objavljen pred tednom dni.

Tudi na današnji novinarski konferenci je premier poudaril, da ne drži, da bi vlada blokirala soglasje k razpisu za vpis na fakultete. Pojasnil je, da vlada te točke ni obravnavala. Ministrstvo za izobraževanje je namreč gradivo poslalo nekaj dni nazaj in ni bilo časa niti, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA pojasnili, da so gradivo za razpis na vlado posredovali 22. januarja. Po protokolu obravnave vladnih gradiv bo o gradivu, kot to velja za vsa vladna gradiva, obravnava najprej potekala na obeh vladnih odborih v torek, nato pa na seji vlade, so zapisali.

Kot pravijo, vlada vsako leto opravi obravnavo tega gradiva, "edina razlika letos je, da je bilo gradivo na vlado posredovano prepozno, da bi lahko obravnavo zaključili do 1. februarja".

Ker predloga na vladi še niso obravnavali, po besedah Janše ne vedo, ali je dober ali slab. Gre pa po Janševih besedah za strateške odločitve in "nima smisla, da se teh odločitev lotevamo tako, kot so se jih že včasih naši predhodniki v preteklosti in smo potem ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot okviru skupnega evropskega trga".

Je pa poudaril, da vpisna mesta na javnih fakultetah ne morejo biti neka zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak je to strateški razvojni dokument države, ki ga je treba jemati zelo resno. In v mandatih, ko je sam vodil vlado, so tako tudi ravnali. Po njegovih besedah nam nič ne pomaga, če v naše resolucije in evropske zaveze pišemo, da bomo postali digitalni, zeleni, napredni, inovativni, če ne omogočimo zadostnemu številu mladih, da se vpišejo na ključne poklice prihodnosti.

Sicer pa je, je še povedal Janša, ministrici za izobraževanje naročil, da razišče razloge, zakaj je na ministrstvu prišlo do poznega predloga in tudi sankcionira tiste, ki so za to odgovorni. Ministrstvo za delo pa mora do takrat, ko bo vlada dokument obravnavala, predstaviti potrebe slovenskega gospodarstva, javnega sektorja ter države kot takšne po posameznih profilih.

Potrebe trga dela so seveda eden od kriterijev, ki jih je treba upoštevati pri pripravi študijskih programov in pri določanju vpisnih mest, vendar ne edini ali najpomembnejši, pa so v sporočilu za javnost opozorili v Študentski organizaciji Slovenije.

Kot so ocenili, je vlada s tem "še dodatno otežila že tako zahtevno leto za vse dijake in študente". Razpis je bil namreč že usklajen med deležniki in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, a vlada kljub temu o njem ni odločala.

V ŠOS iz izkušenj sklepajo, da se bo omejevalo število mest predvsem na družboslovnih študijih na javnih univerzah in spodbujalo vpis na zasebne visokošolske zavode. To pa po njihovem mnenju nima učinka in ni povezano s potrebami trga dela.

Kot je na Twitterju objavil premier Janša, predlog razpisa največji delež vpisnih mest predvideva za področje umetnosti, humanistike in družboslovja, in sicer 39-odstotni. 37 odstotkov vpisnih mest je predvidenih za področje naravoslovja tehnike in informacijsko-komunikacijske tehnologije, 10 odstotkov za področje zdravstva in sociale, sedem odstotkov za področje izobraževanja, šest odstotkov za področje transporta, varnosti, gostinstva in turizma ter osebnih storitev in dva odstotka za področje kmetijstva, gozdarstva, ribištva in veterinarstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window