Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica predlaga odpravo soglasja vlade pri razpisu za vpis na fakultete (dopolnjeno)

ponedeljek, 1.2.2021

Ljubljana, 01. februarja (STA) - Levica z dopolnilom k osmemu protikoronskemu zakona predlaga začasno odpravo zahteve po soglasju vlade pri razpisu za vpis na fakultete za naslednje študijsko leto. Predlog visokošolskim zavodom omogoča, da ob povečanem interesu povečajo število vpisnih mest, so sporočili iz poslanske skupine Levice.

V Levici opozarjajo, da je nujno zahtevo po soglasju umakniti in visokošolskim zavodom omogočiti, da se sami odločajo o razpisanih vpisnih mestih. Dodajajo, da z dopolnilom sledijo predlogu podpisnikov peticije proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti, ki so jo objavili v akademski skupnosti.

"Tudi v preteklosti so vlade Janeza Janše zmanjševale vpisna mesta na javnih družboslovnih programih in favorizirale zasebne izvajalce," poudarjajo v Levici.

Prepričani so, da predsednik vlade Janez Janša "vsiljuje kapitalistično ideologijo in odločanje, kaj je produktivno in kaj ne". "Janez Janša s svojimi odločitvami in potezami zahteva visoko šolstvo, ki bo služilo potrebam trga dela, torej kapitala in prav ničemur drugemu. Avtonomija univerze pa pomeni, prav nasprotno, da ima nekdo vso svobodo in pravico, da sodi o odločitvah politike in da za to ni kaznovan in preganjan," so zapisali v izjavi za javnost.

Dopolnilo k osmemu protikoronskemu zakonu so sodpodpisali v poslanskih skupinah LMŠ, SD in SAB.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar je v izjavi v DZ glede problematike vpisa na fakultete dejala, da ni zastonj, da ima vlada moč odločati o številu mest in omejitvah. Gre namreč za strateško vprašanje. Ne le za področje izobraževanja, ampak tudi področje zaposljivosti in razvoja države. O tem morajo "vsi resorji v vladi dobro razmisliti". Tako je po njenem mnenju prav, da si je vlada še vzela čas za to, da pregleda, ali je predlog, ki ji je bil predložen, ustrezen.

Tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, menijo, da je vlada ravnala odgovorno, ker je pred izdanim soglasjem k vsebini razpisov za vpis izpostavila, da je treba predlagano vsebino in s tem število vpisnih mest na visokošolskih zavodih preveriti glede na aktualno stanje potreb gospodarstva in drugih panog v naši državi, kot sta na primer zdravstvo in socialno delo. "Treba se je zavedati, da fakultete državna sredstva prejemajo glede na število njihovih študentov in si zato želijo čim več razpisanih mest. Na prvo mesto pa je treba postaviti interes države in njenih državljanov, ne pa fakultet, kot se je dogajalo v času levih vlad," so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window